Geçenlerde bir restaurantta yediğim Sultan Köfte çok hoşuma gitti ve benzerini evde yapmayı denedim. Çok da güzel oldu, misafirlerim çok beğendi. Beğendisi için patlıcan yerine kabak da kullanabilirsiniz.
Ayrıca tarifimi TuzBiber Et Yemekleri Etkinliği'ne gönderiyorum.
MALZEMELER (12 Kişilik)
3 adet yufka Kızartmak için sıvı yağ
KÖFTE İÇİN
1 kg. köftelik kıyma
3 çay br. robottan çekilmiş bayat ekmek
1 yumurta
4 çay kş. kekik ve nane
2'şer çay kş köfte baharatı, pul biber, kimyon, fesleğen ve karabiber
2 adet ince kıyılmış orta boy soğan
Tuz
3 diş rendelenmiş sarımsak
PATLICAN BEĞENDİ İÇİN
6 adet orta boy patlıcan
3,5 su br. süt
3 çorba kş. un
3 çorba kş. tereyağı
Tuz
1 tatlı kş. karabiber
SOS İÇİN
1 su br. domates rendesi
3 yemek ks. ketçap1 çay ks. şeker
1 tatlı kş. tereyağı
YAPILIŞI
Köfte malzemelerini iyice yoğurun. Köfte hamurunuzu ikiye bölün. İki parçayı da ne çok kalın ne çok ince olacak şekilde rulo haline getirin.Köfte rulolarınızı fırın tepsisine alarak 180 derece fırında üzeri hafif kızarana dek pişirin. (Sonradan yağda kızartılacağı için çok fazla pişirmeyin.)
1 adet yufkayı tezgaha serin. Uç kısmına yarım yufkayı da sererek pişirdiğiniz köftenin birini uç-orta kısmına koyun.(1 köfteye 1,5 yufka sarılacak)(şekil 2) Önce yufkanın uç kısmını sonra da iki yanını içe doğru kıvırarak sigara böreği sarar gibi yufkayı köftenin etrafına sarın.(şekil 3), en uç kısnını ise elinizle hafif ıslatarak yapıştırın. (şekil 4) Diğer köfteyi de bu şekilde sardıktan sonra buzdolabına koyarak 1 saat bekletin.
Patlıcanları yıkayın. Bir peçeteye az miktarda yağ döküp, patlıcanların üzerini peçete yardımıyla yağlayın. 200 derece fırında patlıcanların içi iyice yumuşayana kadar pişirin.(Patlıcanın üzerine çatalla bastırdığınızda içine doğru çöküyorsa pişmiş demektir.)
Pişen patlıcanlarınızın kabuklarını soyun. Hepsini hafif derin bir kabın içine alarak su bardağının dibi ile güzelce ezin. Ayrı bir tencerede tereyağı ve unu üzerine biraz da sıvı yağ gezdirerek 1 dk. kadar kavurun. Sütü, karabiber ve tuzunu ilave edin ve sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Tencerenin altını biraz kısarak ezdiğiniz patlıcanları da ilave ederek iyice karıştırın ve ateşten alın.
Buzdolabından çıkardığınız köfteleri 1,5 parmak kalınlığında kesin. Kızgın yağın içine atarak yufkası kızarana dek önlü arkalı pişirin.
Sosu için domates rendesi, ketçap, tuz ve tereyağını bir tavaya alın, ateşte bir miktar tıkırdatın, kıvamını alınca ateşten alın. (Ben hazır domates rendesi kullandığımdan kıvamını açmak için biraz da su ekledim.)
Patlıcan beğendiden tabağa alın, üzerine kızarttığınız köfteyi koyarak kaşık yardımıyla sosunu gezdirin. Sultan köfteniz servise hazır.Yanında pilav ve patates ile servis edebilirsiniz. AFİYET OLSUN :)
17 yorum:
Tam lezzet şöleni olmuş. Ellerine sağlık
Ümmüüüüüüüüüüü haaaarika ötesi görünüyor bu yemek! Mutlaka deneyeceğim inş en kısa zamanda. Ellerine sağlııık.
ellerinize sağlık. çok değişik bir tarif.
biraz emek isteyen bir o kadar dalezzetli yemek olmuş..
sevgiler..
Teşekkür ederim güzel yorumlarınız için beğendiğinize sevindim, yemekbiraşk ve özlem sizler de hoşgeldiniz sefalar getirdiniz, İsviçreye, Kahramanmaraşa, İstanbula selamlar :)
Ellerine sağlık nefis görünüyor gerçektende
Görüntü harika gerçektende elinize sağlık tadı kim bilir nasıldır
sevgiler
Canım çok hoş bir lezzet olmuş,hünkar bu şekilde görse herhalde hükar bayıldı olurdu.Ellerine sağlık,sevgilerrrr...
Islııık! (ıslık efekti harflerle nasıl verilir diye düşündüm taşındım bulamadım afolla canım:)
Süper görünüyor,vallahi acıktım.
Ellerine,gönlüne sağlık cici hemşehrim..
Darüzziya köftesi gibi lakin iri iri off işte bu çok hoşuma gitti.
Bayılırım ben bu yemeğe,bu akşam yapsam mı ne yufkamız da var hazır..
Ya da olmadı size gelirim:)
Kocaman sevgi ve muhabbetle
oo süper bi görüntüsü var bu yemeğin deneneceklere aldım bile tarifi :) ellerine sağlık.
Aylin ve Utku teşekkür ederim
Annemin eli bundan böyle bu yemeğe hünkar bayıldı da diyebiliriz :)
Pepela her zaman beklerim, Gölcük'e yolun düştüğünde ordan bizim ev çok yakın :)
Seçil denersen sana şimdiden afiyet olsun
Sevgiler...
Pek hoş duruyor,görüntüsü nefis..
ellerine sağlık..
merhaba, tarifi çok güzel anlatmışsınız, emeğinize sağlık en kısa zamanda deneyeceğim teşekkürler.
Teşekkür ederim Elif,hoşgeldin
değişik ve güzel bir sunum olmuş ellerine sağlık canım
Bu tarifin şu yufkalı köfteli kısmı iştahımı öyle kabartıyor ki! Ama kızartmadan da yapamaz mıyız acaba ümmüşüm?
Yufkalı kısma su ve yağ karışımı sürülerek fırına verilebilir belki ama kuru olabilir diye düşünüyorum canım, kızartınca çok daha lezzetli olacağından eminim yine de sen bilirsin, dene istersen bize de sonucu haber verirsin :)
Yorum Gönder