14 Ekim 2009 Çarşamba

KUŞBURNU MARMELADI

Ümmühan’ım dönüşün muhteşem oldu gerçekten :) Bilirsin kışlık hazırlamanın bu aralar tam vakti. Ev hanımları tarafından tarhana, salça, nişasta, turşu, erişte, konserveler yapılmıştır muhakkak. Annem de onlara dahil. Mümkün olduğunca ona yardım ediyor ve nasıl yapıldığını öğreniyorum.
Ramazan bayramında köydeydik. Yol boylarında bazı tesislerde yöresel ürünler pazarı var. Oralarda bölgeye ait ürünler satılıyor.  Biz de köyde annem ve yengemle beraber kuşburnu, alıç gibi kırlarda yetişen bitkilerden topladık. Kırlarda yetişen bu meyvelerin şifası olduğu söyleniyor. Köyümüzün çevresinde hayli yetişen bu bitkilerin tanımayanlar için resmini sizlerle paylaşmak istedim.



Alıç’ı ipe dizerler. Aynı dolmalık biber ve patlıcan kurusu gibi. O durdukça da olgunlaşır ve rengi bazılarında sararır, bazılarında da kızıllaşır. İpte dizili haliyle satışa da sunulur. Tadı ise güzeldir.


Kuşburnunu toplamak epey zahmetlidir. Dikenli bir bitkidir. Eldiven toplarken epey iş görmektedir. Kuşburnu marmeladını annem çok güzel yapar. Tarifini kısaca şöyle anlatabilirim. İlk önce kuşburnuların uç kısımlarını bıçakla ayıklarsınız. Sonra yıkayıp tencereye alır kaynatırsınız. Ezilecek kadar yumuşadıkça kenara alıp soğumasına yakın süzgeçten geçirirsiniz. Sonra un eleğine benzer incelikte başka bir süzgeçten tekrar geçirirsiniz. Tencereye alır içine tat verecek şekilde toz şeker atıp tekrar kaynatırsınız. Sıcakken kavanozlara alıp sıkıca kapatırsınız. Afiyet olsun…


0 yorum: