19 Şubat 2009 Perşembe

HURMALI KURABİYE



Kuran'da pek çok ayette bahsi geçen, cennet nimetleri arasında "eşsiz-hurma" (Rahman Suresi, 68) ifadesiyle nitelendirilen hurmanın ne de çok faydası varmış ben de daha yeni öğrendim. Şüphesiz Allah’ın yarattığı her nimetin vücudumuz için sonsuz faydası vardır da biz pek araştırmıyoruz bunları sanırım.
Hurmanın bazı faydalarını sizlerle de paylaşmak istedim;
**Sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, fosfat gibi mineralleri de barındırmakla birlikte, düzenli yenilmesi halinde, kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır.
**İçerdiği demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini kontrol eder ve bu da hamilelikte kansızlığın engellenmesini ve bebeğin gelişimi için hayati önem taşıyan kandaki alyuvarlar dengesinin uygun hale gelmesini sağlar.
**Hurmada bulunan kalsiyum ve fosfat ise, iskelet oluşumu ve vücudun kemik yapısının dengelenmesi için çok önemli elementlerdir. Hurma, içerdiği bol fosfor ve kalsiyum ile kemik zayıflığına karşı bünyeyi korur ve bu hastalıkların azaltılmasına yardım eder.
**Hurmada, hamilelikte kadınların alması gereken bir B vitamini olan folik asit de bulunmaktadır. Folik asit (B9), vücutta yeni kan hücresi yapımında, vücudun yapı taşı olan amino asitlerin yapımında ve hücrelerin yenilenmesinde önemli görevler üstlenen bir vitamindir. Bu yüzden hamilelikte folik asit ihtiyacı belirgin şekilde artar ve günlük ihtiyaç iki katına çıkar.
**Şeker oranı yüksek olmasına rağmen kilo aldırmayan bir yapıya sahiptir. Özellikle suda çözünebilir lif içeriğinin yüksek olması, sindirim sistemi rahatsızlıklarını (kabızlık, gaz vb) önlemeye ve gidermeye yardımcı olur.


Bu kadar faydası olan bir meyvenin kurabiyesi bile oluyor. Tarifi kankimden aldım, değişik ve güzel bir tat, bakalım siz beğenecek misiniz?
MALZEMELER
1 paket margarin
4 yemek kaşığı pudra şekeri
1 su br. yoğurt
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

İÇ MALZEMESİ
250 gr. hurma
1 tatlı kaşığı tarçın
İri kıyılmış fındık

YAPILIŞI
Hamur malzemelerini karıştırıp, kulak memesi yumuşaklığında yoğurun.
İçi için hurmaların çekirdeklerini çıkarıp küçük küçük doğrayın, tarçın ve fındıkla karıştırın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın, elinizde açıp hazırladığınız içten ortasına koyun ve yuvarlayıp tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pembeleşene kadar pişirin. Biraz soğuduktan sonra pudra şekerine bulayın. AFİYET OLSUN:)

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Kanki ne üzel anlatmışsın hurmayı, evinde hurması olan hemen denesin derim ben. Ellerine sağlık, vaktine bereket...

ümmühan dedi ki...

sağol kankicim tarif senden denemesi benden :D

buzlubadem dedi ki...

Çok güzeldir bence, hiç yemedim. Sayfadaki en güzel şeyse mavi gözlü şeker :) Maşallah.

ümmühan dedi ki...

teşekkür edrm canm, hemen dene bence değişik bir tat