5 Temmuz 2010 Pazartesi

KO-MEK PİKNİĞİ, ESKİHİSAR VE OSMAN HAMDİ BEY

KO-MEK çalışanları olarak Eskihisar-Osman Hamdi Bey müzesinin bahçesinde bir araya geldik.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Bandosu ve öğretmen arkadaşlarımızın yorumlarını dinledik, sohbet ettik, Murat Bey'in pişirdikleriyle karnımızı doyurduk, sahilde gezindik, dondurma yedik. Deniz güzel ve dinlendiriciydi. Eski yapıları sevdiğimden Osman Hamdi Bey'in evine baktıkça  bakasım geldi zaten :) 
Bu keyifli gün için emeği geçen herkese teşekkür ederim.

 
Murat Bey'e de ayrıca teşekkür etmek gerek diye düşünüyorum. O sıcakta saatlerce mangal başında durmak da kolay iş olmasa gerek.

Biraz da Eskihisar ve Osman Hamdi Bey ile ilgili kısaca bilgi vermek istiyorum. Ola ki bir gün gidip ben de şurayı bi göreyim dersiniz. Eskihisar'a vapur seferleri mevcut benden söylemesi.
Osman Hamdi Bey

Bir bürokrat olarak sadrazamlığa kadar yükselmiş ve Osmanlı İmparatorluğu'nun yurtdışına öğrenim görmesi için yolladığı ilk dört öğrenciden biri olan İbrahim Edhem Paşa'nın oğlu olan Osman Hamdi Bey; Osmanlı kültür, sanat ve bilim hayatında son derece önemli bir rol oynar.
1842 yılında İstanbul'da doğdu. 1860'da hukuk öğrenimi için Paris'e gitti. Hukuk öğreniminin yanı sıra o dönemim ünlü ressamlarının atölyelerinde resim eğitimi aldı.1869 yılında Bağdat Yabancı İşler Müdürlüğü''ne atandı. 1871'de İstanbul'a geri dönünce sarayda çalıştı. 1881'de Müze-i Hümayun (İmparatorluk Müzesi)'a atandı. Bu görevi ile Türk müzeciliğinin parlak dönemleri başladı.1883 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi'ni ve İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni kurdu ve müdürlüklerini üstlendi. 1884'te o güne kadar hiç gündeme gelmemiş olan ve çokça kayıp verilmiş olunan bir zaafı, antik eserlerin yurt dışına çıkarılmasını yasaklayan Asr-ı Atîka Nizamnâmesini çıkarttırark yürürlüğe soktu. Müzeciliğinin yanında ressam olarak da önemli eserler verdi.

Osman Hamdi Bey'in ünlü eserlerinden Kaplumbağa Terbiyecisi


Eskihisar Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi

1945'de çıkan bir yangın ile üst katı yanmış. 1966'da köşk ve korusu Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca  kamulaştırılmış, iki yıl süren onarım çalışmalarıyla bugünkü haline dönüştürülerek müze haline getirilmiş. 2006'ya kadar Kocaeli Müzesi Müdürlüğüne bağlı birim olarak hizmet veren müze, bu tarihten sonra Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığına geçmiş ve Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, Müzeler Şube Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar ile galeri müze özelliği verilerek yeniden faaliyete girmiş. Müzenin içindeki dekorasyon  tamamen dönem özelliklerine göre hazırlanmış. Üst katta Osman Hamdi Bey'in "Çiçek Düzenleyen Kız" tablosuna ilham veren anın üç boyutlu modellerle canlandırılışını da görmek mümkün.


Darıca-Eskihisar, Osmanlılar zamanında yönetimin üst kademelerinden insanların yazları sürekli kaldığı bir yer olduğundan bir çok tarihi yapıya rastlamak mümkün. Sahil şeridi ise çok güzel düzenlenmiş.
Eskihisar sahili

Deniz çok güzeldi, bir bey önceki gün yunusların geldiğini söyledi, yine gelirler diye bekledik ama şansımıza gelmediler :)

Eski Cami; zamanla yıkılan caminin yerine yenisi yapıldığından  eski mimari özelliğini kaybetmiş.


Sahilden bir başka kare
Eskihisar ve Osman Hamdi Bey hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Tüm günleriniz güzelliklerle geçsin :)

7 yorum:

Sümeyye dedi ki...

çok güzel bir gün olmuş resimlerden de belli eski yapıları ben de çok seviyorum,ev gerçekten çok güzelmiş bembeyaz :)

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Canım çok keyifli ve güzel bir gün geçirmişsiniz. Resimlerden belli. Bende gezmeyi ve yeni keşifler yapmayı çok severim.
Keyfin bol olun canım
sevgiler

Hale dedi ki...

Biraz uzaklasmak da olsa insani dinlendiriyor, resimler harika. Eskihisar Osman hamdi bey'i ziyaret etmeyi bende cok isterdim. TR ye gelir nasip olur ins. Selametle kal canim..

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

ne guzel bir etkinlik olmus fotoğraflarda cok guzel.sevgiler:)

kirazzade dedi ki...

Ooooh gez bakalım :) Hayat sana güzel :P
Osman Hamdi Bey gerçekten de birçok ilke önayak etmiş bir insan. Onu daha iyi tanıyabilmek için şu kitabı tavsiye ederim:
http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=465443&sa=61066157

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Fotograflar harika!!!! Ozellikle o kocaman mangal super:))

mehtap kuzucu dedi ki...

çok güzel bir etkinlik olmuş,özelliklede osman hamdibey müzesinin bahçesinde...bende orada olmak isterdim.sevgiyle kalın..