22 Aralık 2011 Perşembe

AŞURE



Önceleri rahmetli anneciğimle yapardık aşure, bana ayıklattırdığı malzemeleri sırasıyla atardı tencereye, sonra da dağıtırdık konu komşuya.
Böyle böyle ben bu işte ustalaştım mı ne :) Övünmek gibi olmasın da şimdi güzel de oluyor hani aşurem. Aşure yapmak çok zahmetli bir iş gibi gelirdi bana annemi izlerken ama bir kere kendi yaptı mı insan aslında çok da zor olmadığını görüyor, zevkle yapıyor. Her işte olduğu gibi bu işin de püf noktaları var tabi, ben ustasından öğrendim, sizinle de paylaşayım.
1. Buğdayı bir gece önceden kara suyu çıkana kadar iyice yıkıyoruz, suda bekletiyoruz, kıvamı iyi olsun diye de aşuremizi beklettiğimiz bu suyla pişiriyoruz.
2.  İnciri aşurenin içine ateşten almadan 1-2 dakika önce atıyoruz, böylece aşurenin rengi kararmıyor.
3. Şekerini en son katıyoruz ki malzemeler iyice ve çabuk pişsin, kendini sıkmasın, lezzetini versin.


  MALZEMELER
Yarım kg. aşurelik bulgur
1 kg şeker
2 su br. küçük doğranmış kayısı
1 su br. kuru üzüm
1 su br. kuş üzümü
10 adet kuru incir
1 su br. nohut
1 su br. fasulye
1 portakal kabuğu rendesi
1 elma
4 adet karanfil
5 lt.kaynar su

SÜSLEMEK İÇİN
Nar
Tarçın
Çekilmiş fındık
Fıstık

YAPILIŞI
Buğdayı  iyice yıkayın, büyükçe bir tencereye alın, üzerini 2 parmak geçecek kadar su ilave edip kapağını kapatarak bir gece bekletin. Fasulye ve nohutu da akşamdan ıslatın.
Ertesi gün suda bıraktığınız buğdayı ateşe alın.
Kayısı ve üzümleri de ayıklayıp yıkadıktan sonra buğday pişene kadar suda bekletin.
Buğday kaynamaya başlayınca 1 lt. daha su ilave ederek fasulye ve nohutu da katın. Bütün malzemeler pişmeye yakın küçük küçük doğranmış elmayı ve  kayısıyla üzümleri de süzerek ekleyin. Bu arada  aşurenin kıvamını kaynar suyu azar azar ekleyerek istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. 15-20 dakika daha arada karıştırarak pişirdikten sonra toz şekeri ve portakal kabuğunu ilave edin.
Cezvede biraz suyun içinde karanfilleri kaynatıp bir iki dakika demlendirdikten sonra süzerek suyunu  aşureye katın.
Aşureyi ateşten almadan içine incirleri ekleyin. Sıcakken karıştırarak kaselere boşaltın. Biraz soğuyunca üzerini süsleyerek servis yapabilisiniz. AFİYET OLSUN:)



8 yorum:

kirazzade dedi ki...

Sayın blogcu, fotoğrafı olmayan tarif istemezüüüükkkk. En kısa zamanda tekrar yapılaaa ve bloga güzel bir fotoğraf konulaaa. Ama o aşureden yenilmeyeee, diyete devam edileee :)

ümmühan yM dedi ki...

az az sık sık :D yesek olmaz mı :(

kirazzade dedi ki...

Olur ama az az sık sık yediğin şeyin ne olduğuna bağlı:)

Adsız dedi ki...

Resmini göremedik Kankim ama yemeye gelsek olur mu:) pek güzel anlatmışsın, ben de bu sene baya yedim aşure, seninkini de tatmak nasip olur inş:)

ümmühan yM dedi ki...

inş. geleceksiniz ya bana aşure yaparım size, afiyetle yeriz :)

Teyzoş dedi ki...

Canım benim blogun yeni hali çok daha güzel olmuş.Benim tosicikim de çok yakışmış köşeye.Aşure için bir tavsiyem var.Akşamdan aşureyi yapacagın tencereye üstünü örtecek kadar suyla bugdayı koyup bir iki fokurdadıp kapatınca sabaha kadar şişiyor ve ertesi gün daha kısa sürede pişiyor.Öptüm...

ümmühan yM dedi ki...

Teşekkür ederim teyzoş blogun yeni şablonu için karar verene kadar epey yoruldum ama değmiş demek
Tavsiyene uyup buğdayları fokurdatıcam bi dahaki sefere :) gerçekten mantıklı , öpüyorum ben de

Adsız dedi ki...

Ben de aşüren var mi diye baktim . Kolay ve guzelmiş yapicam tsk. ederim . Binnurin de tavsiyesini yapayım ))sevgiler