Geçen Cuma gecesi ufak bir trafik kazası geçirdik. Sağlığımız yerinde çok şükür ama araba 2 hafta daha sanayiden çıkmaz diyorlar.
Üzüm sarmamı kazadan bir hafta önceki cuma akşamı sarmıştım. Ne garip değil mi yaprakları sararken bir hafta sonra aynı gece bir kaza geçireceğim aklımın ucundan bile geçmemişti. Başımıza neler geleceği hiç belli değil. Şimdi daha da iyi anladım ki yaşadığımız günü en iyi şekilde geçirmeli ve halimize her zaman şükretmeli, tüm kötülüklerden bizi koruması için her fırsatta Allah'a dua etmeliyiz.
Allah'a emanet diyerek tarifimize geçelim, ağız tadıyla yiyiniz efendim :)
MALZEMELER
250 gr üzüm yaprağı
3 su br. pirinç
2 adet ince kıyılmış orta boy soğan
2 çorba kş. dolusu salça
1 tatlı kş. nane
1 çay kş. dolusu karabiber, fesleğen, kimyon
2 tutam pul biber
1 çay br. sıvı yağ
Yeteri kadar tuz (yapraklar çok tuzluysa içine fazla tuz eklemeyin )
6 su br. su
YAPILIŞI
Üzüm yapraklarını kaynamış suda 5 dk. kadar kaynatın. Ben marketten paket yaprak aldım, çok tuzlu değildi. Eğer yapraklarınız çok tuzluysa daha fazla kaynatıp suyunu değişmeniz gerekebilir.
Pirinci yıkayıp süzdürün, salça, soğan, baharatlar ve sıvı yağı ilave ederek iyice karıştırın.
Yaprağı tepsinin içine yayın, geniş kısmına iç harcınızdan az miktarda koyun. Uzun ince olacak şekilde iki yanından içe doğru katlayarak (sigara böreği gibi) sarın.
Tencerenin dibine bir kat yaprak sererek üzerine sarmaları dizin.3 su br. su ilave edin. Kaynayıp, dolmalar suyun birazını çekince 3 br. daha su ilave ederek orta ateşte pişirin. AFİYET OLSUN :)