10 Ağustos 2012 Cuma

FIRINDA EKŞİLİ PATLICAN


Yazın patlıcansız olmaz. Karnıyarığı, imambayıldısı, tas kebabı, türlüsü, kızartması, musakkası derken kılıktan kılığa girerek süsler sofralarımızı. Patlıcanı çok sevdiğim anlaşılmıştır herhalde :) 

Annem öncesinde patlıcanı yağda hafif kızartarak tencerede pişirirdi bu yemeği. Ben sıcakta kızartmayla uğraşmamak için fırında denedim. Böyle de oldukça lezzetli oldu.

Ayrıca aklınızda olsun; patlıcan yemeklerinde biraz süt kullanmanızı öneririm. Tabiri caizse patlıcanı  lokum gibi yapıyor.

MALZEMELER
1 kg patlıcan
3 adet domates
5 diş sarımsak
1 büyük boy soğan
1 yemek kş dolusu domates salçası
1 yemek kş biber salçası
1/2 su br. süt
Sıcak su
1 çay kş. şeker
Sıvı yağ
Tuz
Üzeri için kıyılmış maydanoz

YAPILIŞI
Patlıcanı alacalı soyup dilediğiniz şekilde dilimleyin. Ben dörde böldüm ve uzunca doğradım. Üzerine yarım çay br. kadar sıvı yağ gezdirin. Tuzunu da ilave ederek iyice harmanlayın ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine döşeyin. 250 derecede patlıcan biraz yumuşayana kadar pişirin. Dilerseniz bol yağda da kızartabilirsiniz. Çok fazla pişirmemeye dikkat edin, sonradan su ilave edilerek de pişeceğinden patlıcanlar dağılabilir.

Domatesi sarımsakla birlikte blendırda iyice doğrayın. Dilerseniz rendeleyebilirsiniz de. Ayrı bir tencerede küp küp doğranmış soğanı az yağda salça ile kavurun. Domates, biraz tuz ve şekeri de üzerine ilave edin. Bir miktar daha kavurduktan sonra ateşten alın.

Fırında pişen patlıcanları derin, çok büyük olmayan borcam tepsiye alın. Üzerine domatesli harcı döşeyin. Patlıcanların üzerini hafif geçecek şekilde süt ve sıcak su ilave ederek 200 derece fırında pişirin. Piştikten sonra üzerine maydanoz serpiştirin. AFİYET OLSUN :)

0 yorum: