Önceleri rahmetli anneciğimle yapardık aşure, bana ayıklattırdığı malzemeleri sırasıyla atardı tencereye, sonra da dağıtırdık konu komşuya.
Böyle böyle ben bu işte ustalaştım mı ne :) Övünmek gibi olmasın da şimdi güzel de oluyor hani aşurem. Aşure yapmak çok zahmetli bir iş gibi gelirdi bana annemi izlerken ama bir kere kendi yaptı mı insan aslında çok da zor olmadığını görüyor, zevkle yapıyor. Her işte olduğu gibi bu işin de püf noktaları var tabi, ben ustasından öğrendim, sizinle de paylaşayım.
1. Buğdayı bir gece önceden kara suyu çıkana kadar iyice yıkıyoruz, suda bekletiyoruz, kıvamı iyi olsun diye de aşuremizi beklettiğimiz bu suyla pişiriyoruz.
2. İnciri aşurenin içine ateşten almadan 1-2 dakika önce atıyoruz, böylece aşurenin rengi kararmıyor.
3. Şekerini en son katıyoruz ki malzemeler iyice ve çabuk pişsin, kendini sıkmasın, lezzetini versin.
MALZEMELER
Yarım kg. aşurelik bulgur
1 kg şeker
2 su br. küçük doğranmış kayısı
1 su br. kuru üzüm
1 su br. kuş üzümü
10 adet kuru incir
1 su br. nohut
1 su br. fasulye
1 portakal kabuğu rendesi
1 elma
4 adet karanfil
5 lt.kaynar su
SÜSLEMEK İÇİN
Nar
Tarçın
Çekilmiş fındık
Fıstık
YAPILIŞI
Buğdayı iyice yıkayın, büyükçe bir tencereye alın, üzerini 2 parmak geçecek kadar su ilave edip kapağını kapatarak bir gece bekletin. Fasulye ve nohutu da akşamdan ıslatın.
Ertesi gün suda bıraktığınız buğdayı ateşe alın.
Kayısı ve üzümleri de ayıklayıp yıkadıktan sonra buğday pişene kadar suda bekletin.
Buğday kaynamaya başlayınca 1 lt. daha su ilave ederek fasulye ve nohutu da katın. Bütün malzemeler pişmeye yakın küçük küçük doğranmış elmayı ve kayısıyla üzümleri de süzerek ekleyin. Bu arada aşurenin kıvamını kaynar suyu azar azar ekleyerek istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. 15-20 dakika daha arada karıştırarak pişirdikten sonra toz şekeri ve portakal kabuğunu ilave edin.
Cezvede biraz suyun içinde karanfilleri kaynatıp bir iki dakika demlendirdikten sonra süzerek suyunu aşureye katın.
Aşureyi ateşten almadan içine incirleri ekleyin. Sıcakken karıştırarak kaselere boşaltın. Biraz soğuyunca üzerini süsleyerek servis yapabilisiniz. AFİYET OLSUN:)