28 Eylül 2010 Salı

ÜZÜM YAPRAĞI SARMASI

Geçen Cuma gecesi ufak bir trafik kazası geçirdik. Sağlığımız yerinde çok şükür ama araba 2 hafta daha sanayiden çıkmaz diyorlar.

Üzüm sarmamı kazadan bir hafta önceki cuma akşamı sarmıştım. Ne garip değil mi yaprakları sararken bir hafta sonra aynı gece bir kaza geçireceğim aklımın ucundan bile geçmemişti. Başımıza neler geleceği hiç belli değil. Şimdi daha da iyi anladım ki yaşadığımız günü en iyi şekilde geçirmeli ve halimize her zaman şükretmeli, tüm kötülüklerden bizi koruması için  her fırsatta Allah'a dua etmeliyiz.

Allah'a emanet diyerek tarifimize geçelim, ağız tadıyla yiyiniz efendim :)

MALZEMELER
250 gr üzüm yaprağı
3 su br. pirinç
2 adet ince kıyılmış orta boy soğan
2 çorba kş. dolusu salça
1 tatlı kş. nane
1 çay kş. dolusu karabiber, fesleğen, kimyon
2 tutam pul biber
1 çay br. sıvı yağ
Yeteri kadar tuz (yapraklar çok tuzluysa içine fazla tuz eklemeyin )
6 su br. su

YAPILIŞI
Üzüm yapraklarını kaynamış suda 5 dk. kadar kaynatın. Ben marketten paket yaprak aldım, çok tuzlu değildi. Eğer yapraklarınız çok tuzluysa daha fazla kaynatıp suyunu değişmeniz gerekebilir.

Pirinci yıkayıp süzdürün, salça, soğan, baharatlar ve sıvı yağı ilave ederek iyice karıştırın. 

Yaprağı tepsinin içine yayın, geniş kısmına iç harcınızdan az miktarda koyun. Uzun ince olacak şekilde iki yanından içe doğru katlayarak (sigara böreği gibi) sarın. 

Tencerenin dibine bir kat yaprak sererek üzerine sarmaları dizin.3 su br. su ilave edin. Kaynayıp, dolmalar  suyun birazını çekince 3 br. daha su ilave ederek orta ateşte pişirin. AFİYET OLSUN :)

23 Eylül 2010 Perşembe

YAZ SALATASI


Domates ve salatalığın zamanı geçmeden, arşivimde duran salatamın tarifini yayımlayayım dedim, bilmem iyi ettim mi ? :)

MALZEMELER
3 adet domates
2 adet salatalık
Yarım demetten biraz fazla ince kıyılmış maydanoz
1 kutu tane mısır
1 tatlı kş. kadar  nar ekşisi
1'er yemek kş. üzüm sirkesi ve elma sirkesi
Tuz
3 yemek kş. zeytinyağı

YAPILIŞI
Domatesin kabuklarını soyarak küp küp doğrayın. Her zaman domatesin kabuklarını soymam ama bazen soyulunca daha lezzetli oluyor ve bu salatada da öyle olduğunu anladım :)

Salatalıkların da kabuklarını alacalı soyarak küp şeklinde doğrayın.

Bütün malzemeleri karıştırın. En son sirke,yağ, tuz ve nar ekşisini de ilave ederek soslayın ve iyice harmanlayın. AFİYET OLSUN :) 

20 Eylül 2010 Pazartesi

YUFKALI SULTAN KÖFTE (PATLICAN BEĞENDİ ÜZERİNE)


Geçenlerde bir restaurantta yediğim Sultan Köfte çok hoşuma gitti ve benzerini evde yapmayı denedim. Çok da güzel oldu, misafirlerim çok beğendi. Beğendisi için patlıcan yerine kabak da kullanabilirsiniz.

Ayrıca tarifimi TuzBiber Et Yemekleri Etkinliği'ne gönderiyorum.

MALZEMELER (12 Kişilik)
 3 adet yufka
Kızartmak için sıvı yağ


KÖFTE İÇİN
1 kg. köftelik kıyma
3 çay br. robottan çekilmiş bayat ekmek
1 yumurta
4 çay kş. kekik ve nane
2'şer çay kş köfte baharatı, pul biber, kimyon, fesleğen ve karabiber
2 adet ince kıyılmış orta boy soğan
Tuz
3 diş rendelenmiş sarımsak

PATLICAN BEĞENDİ İÇİN
6 adet orta boy patlıcan
3,5 su br. süt
3 çorba kş. un
3 çorba kş. tereyağı
Tuz
1 tatlı kş. karabiber


SOS İÇİN
1 su br. domates rendesi
3 yemek ks. ketçap
1 çay ks. şeker
1 tatlı kş. tereyağı

 YAPILIŞI
Köfte malzemelerini iyice yoğurun. Köfte hamurunuzu ikiye bölün. İki parçayı da ne çok kalın ne çok ince olacak şekilde rulo haline getirin.Köfte rulolarınızı fırın tepsisine alarak 180 derece fırında üzeri hafif kızarana dek pişirin. (Sonradan yağda kızartılacağı için çok fazla pişirmeyin.)

1 adet yufkayı tezgaha serin. Uç kısmına yarım yufkayı da sererek pişirdiğiniz köftenin birini uç-orta kısmına koyun.(1 köfteye 1,5 yufka sarılacak)(şekil 2) Önce yufkanın uç kısmını sonra da iki yanını içe doğru kıvırarak sigara böreği sarar gibi yufkayı köftenin etrafına sarın.(şekil 3), en uç kısnını ise elinizle hafif ıslatarak yapıştırın. (şekil 4) Diğer köfteyi de bu şekilde sardıktan sonra buzdolabına koyarak 1 saat bekletin.

Patlıcanları yıkayın. Bir peçeteye az miktarda yağ döküp, patlıcanların üzerini peçete yardımıyla yağlayın. 200 derece fırında patlıcanların içi iyice yumuşayana kadar pişirin.(Patlıcanın üzerine çatalla bastırdığınızda içine doğru çöküyorsa pişmiş demektir.) 

Pişen patlıcanlarınızın kabuklarını soyun. Hepsini hafif derin bir kabın içine alarak su bardağının dibi ile güzelce ezin. Ayrı bir tencerede tereyağı ve unu üzerine biraz da sıvı yağ gezdirerek 1 dk. kadar kavurun. Sütü, karabiber ve tuzunu ilave edin ve sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Tencerenin altını biraz kısarak ezdiğiniz patlıcanları da ilave ederek iyice karıştırın ve ateşten alın.

Buzdolabından çıkardığınız köfteleri 1,5 parmak kalınlığında kesin. Kızgın yağın içine atarak yufkası kızarana dek önlü arkalı pişirin. 

Sosu için domates rendesi, ketçap, tuz ve tereyağını bir tavaya alın, ateşte bir miktar tıkırdatın, kıvamını alınca ateşten alın. (Ben hazır domates rendesi kullandığımdan kıvamını açmak için biraz da su ekledim.)

Patlıcan beğendiden tabağa alın, üzerine  kızarttığınız köfteyi koyarak kaşık yardımıyla sosunu gezdirin. Sultan köfteniz servise hazır.Yanında pilav ve patates ile servis edebilirsiniz. AFİYET OLSUN :)

18 Eylül 2010 Cumartesi

ANTALYA USULÜ TARHANA ÇORBASI


Bu ara hastalık mevsimi, kimi duysam grip. Önceki gece  Selim'i yatırırken uzun zamandır hasta olmadı çok şükür diye aklımdan geçirdim, gece üçte ateşlendi :( Ama neyse ki çok fazla sarsmadı, doktora gitmeden evdeki ilaçlarıyla atlattık bu sefer. Artık O'nun da bünyesi direnç kazandı sanırım, ateşli olduğunda bebekliğindeki gibi ağır olmuyor. 

Hasta olunca  şöyle sıcacık bir tarhana insanın içini yumuşatır. Selim'in iştahı yoktu, sadece meyve yedi, tarhanayı bir türlü içiremedim. 

Eniştem Antalyalı. Teyzemin kayınvalidesinden öğrendik bu şekilde tarhana yapmayı. Nohut ve sarımsak ayrı bir tat katıyor tarhanaya. Sade tarhana çorbasından sıkıldığınız bir gün umarım tarifim işinize yarar. Sağlıkla kalın :)

MALZEMELER
3 çorba kş. tarhana
Yarım su br. haşlanmış nohut
3 diş sarımsak
1 çorba kş. dolusu salça
Tereyağı
2 adet acı biber
Tuz
1 çay kş. dolusu nane
4 su br. sıcak su


YAPILIŞI
1 su br. soğuk suda tarhanayı karıştırarak içinde pütürleri kalmayacak şekilde iyice eritin. (Hemen eritmek için blender  kullanabilirsiniz ya da çorbayı pişirmeye başlamadan yarım saat kadar önce tarhanayı ıslatırsanız daha iyi erir.) Tereyağında salçayı kavurun. Üzerine 4 br. sıcak suyu ve tuzu ilave edin. Su kaynayınca tarhanayı, acı biberi ,ufak ufak doğradığınız sarımsağı ve nohutları ekleyerek 2-3 dk. karıştırıp kaynamaya bırakın.

Çorbanız 10 dk. kadar kaynayıp kıvamını alınca ateşten alın, nane ilave edip karıştırın. AFİYET OLSUN :)

7 Eylül 2010 Salı

ÇOCUKLARA BAYRAM MÖNÜSÜ



Eğer ömrümüz kaldıysa, on bir ay sonra yeniden kavuşacağız sana ey güzel ay!
Günler bir bir geçerken, ruhumuzda sürüp gideceksin sen...
Ve bir gün, gökyüzünde incecik bir hilal göreceğiz,
Camileri doldurup yine sevinçle sesleneceğiz sana;
MERHABA, EY ŞEHRİ RAMAZAN!

Bayram sabahlarını çok severim. Tüm aile sabah erkenden kalkar . Uyku gözüne gözüne batsa da kalkmak istersin heyecanla. Evin erkekleri bayram namazına giderler. Bir aydır oturmayı özlediğin kahvaltı sofrasını hazırlarsın hevesle. En güzel, yeni kıyafetlerini giyersin.  Bayrama özel hazırlanırsın tertemiz. Ruhunu da arındırdığını umarsın en güzel ayda. Bayramlaşılır önce aileyle sonra da tüm akraba dostla...

Düşündüm de hala içimde bu duygularla bayram sabahı uyanabiliyorsam,  sahura kalkmak için can atan, oruçları öğlene kadar sürse de tüm samimiyetiyle oruç tutmaya çalışan çocuklarımız için onların bayram sevincine sevinç katmak ve bu güzel ayın sonunda ödüllendirmek adına, güzel bir kahvaltı tabağı hazırlamak ne hoş olur değil mi?


Kaşar peyniri, ekmek, tereyağı, bal, salatalık, domates, zeytin, yumurta ve reçel gibi malzemelerle hazırlayabilirsiniz mönünüzü. Yapılışını ise hayal gücünüze bırakıyorum.


Herkese hayırlı, bir öncekinden daha mutlu ve huzurlu bir bayram dileğiyle... Bayramdan sonra görüşmek üzere SELAMLAR :)

6 Eylül 2010 Pazartesi

SEBZELİ KAŞARLI MUSKA BÖREK


Bayram sabahı kahvaltı soframızda şöyle çıtır çıtır bir börek ne güzel olur :)

İFTAR MÖNÜSÜ 2010/2 Sebzeli Kaşarlı Muska Börek

 
MALZEMELER
5 adet yufka
1 kavanoz garnitür
150 gr. kaşar peyniri rendesi
1 su br. su
Yarım su br. sıvı yağ
Tuz

YAPILIŞI
Su, yağ ve tuzu karıştırın.

Bir yufkanın yarısına hazırladığınız karışımdan 2-3 çorba kş dökerek fırça yardımıyla sürün. Yufkanın diğer yarısnı üzerine kapatın. 4 parmak eninde 6 parça olacak şelikde kesin. Kestiğiniz bir parçanın ucuna garnitür ve kaşar peynirinden koyun. Yufkanın ucundan tutup iç harcı kapatacak ve üçgen görünümü olacak şekilde kapatın. Sonra da sağlı sollu :) muska şekli olacak gibi kapatın.

Diğer yufkaları da  bu şekilde sararak tepsiye dizin. Üzerlerine artan su-yağ karışımından sürerek 180 derece fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirin. AFİYET OLSUN :)

5 Eylül 2010 Pazar

KIRMIZI BİBER SALATASI


Mübarek bir ayın sonunda Rabbimizin bizlere hediye ettiği bu güzel gecede tüm dualarımızın kabul olması duasıyla, hayırlı kandiller dilerim...


İFTAR MÖNÜSÜ 2010/2 Kırmızı Biber Salatası

MALZEMELER
5 adet kırmızı salçalık biber
3 çorba kş. iri kıyılmış fındık
İnce kıyılmış maydanoz
2 diş ince kıyılmış sarımsak
1 çorba kş. sirke
Zeytinyağı,tuz

YAPILIŞI
Biberleri yıkayın. Fırça ile üzerlerine çok az sıvı yağ sürün. Fırın poşetine dizin. Poşetin üzerini kürdan ile 5-6 yerinden delikler açın. 200 derece fırında pişirin. Fırından çıkararak soğumasını bekleyin. 

Soğuyan biberlerin kabuklarını soyun, İkiye bölerek çekirdeklerini temizleyin. 1 parmak genişliğinde doğrayın. 

Doğradığınız biberlerin üzerine fındık, tuz, zeytinyağı, sarımsak, sirke ve maydanozu ilave ederek iyice harmanlayın ve servis yapın. AFİYET OLSUN :) 

4 Eylül 2010 Cumartesi

FIRINDA PATATES PÜRESİ


İFTAR MÖNÜSÜ 2010/2- Fırında Patates Püresi

MALZEMELER
5 adet orta boy patates
1 su br. süt
3 çorba kş. tereyağı
Tuz
1 çay kş. karabiber
Kaşar peyniri rendesi

YAPILIŞI
Patatesleri yıkayın. Tencereye alın, üzerini kapatacak kadar su ilave ederek haşlayın. Ben püre yapacağım zaman düdüklüde 15 dk. pişiriyorum. Eğer normal tencerede haşlayacaksanız, arada bıçakla kontrol ederek içinin pişip pişmediğini anlayabilirsiniz.

Patatesler piştikten sonra suyunu süzün ,eliniz yanmayacak kadar ılındığında kabuklarını soyarak rendeleyin ya da robottan geçirin. İçerisine süt, tereyağı, karabiber ve tuzu da ekleyerek iyice karıştırırarak küçük bir tepsiye döşeyin. Üzerine kaşar peyniri rendesini serpiştirin. 180 derece fırında peynir eriyip kızarana dek pişirin.

Dilerseniz sade dilerseniz yemeklerinizin yanında servis edebilirsiniz. AFİYET OLSUN :)

3 Eylül 2010 Cuma

ŞEFTALİ TATLISI



İFTAR MÖNÜSÜ 2010/2 -ŞEFTALİ TATLISI

MALZEMELER
4 adet şeftali
12 tatlı kş toz şeker
2 su br. su
1 paket sade krem şanti
1 çay br. dan biraz fazla süt
1 çay kş. tarçın

YAPILIŞI
Şeftalileri ikiye bölerek kabuklarını soyun. Tepsiye dizin. Her şeftalinin üzerine 1,5 tatlı kş. şeker serpin. Üzerlerine suyu gezdirin. 200 derece fırında yarım saat pişirin. 

Krem şantiyi süt ile çırpın. Tarçın ilave ederek karıştırın. Şeftaliler soğuduktan sonra krem şantiyi, süslü olmasını istiyorsanız pasta şırıngasıyla, fazla süse gerek yok diyorsanız kaşık yardımıyla şeftalilerin üzerlerine yerleştirin. (pasta şırıngası kullanacaksanız krem şantiyi de buzdolabında bekletmenizi tavsiye ederim, böylece  iyi şekil alıyor)

Tatlımızı buzdolabında bekletirsek soğuk soğuk yemesi daha güzel oluyor.  Dilerseniz krem şanti yerine kaymak ya da dondurma ile de tatlınızı daha da tatlandırabilirsiniz. AFİYET OLSUN :)

2 Eylül 2010 Perşembe

ADIYAMAN PATLICAN KEBABI


İFTAR MÖNÜSÜ 2010/2- ADIYAMAN PATLICAN KEBABI

CAFE PEPELA' da gördüm ilk defa patlıcan kebabını ve hemen yapmaya karar verdim.

 Patlıcan kebabını yaparken tek hatam patlıcanları büyük boy seçmiş olmam. Tercihen orta boy ya da minik olursa daha lezzetli olacağını söylemiş Pepela da ama ben patlıcanın fırında sineceği korkusuyla ,patlıcan boyunu biraz abarttım sanırım :) Tabi bir de pazarcı "Çok güzel abla çekirdeksiz patlıcan" deyince onun gazına da geldim. Gidip patlıcanların çekirdeklerini kendisine göstermek lazımdı ya neyse...

Tarifin aslına buradan ulaşabilirsiniz. Ben kıymalı harcında ufak bir değişiklik yaptım. Ayrıca Pepela tavuklu harç da hazırlamış, onun da güzel olacağını düşünüyorum. Bir ara öyle de deneyeceğim. 

MALZEMELER
6-7 adet patlıcan (orta boy ya da minik)
250 gr. kıyma
Tuz
1'er çay kş. dolusu kimyon, nane, kekik, köfte baharatı
1 adet ince kıyılmış soğan
1 diş sarımsak rendesi
Sıvı yağ

YAPILIŞI
Kağıt havlu ile patlıcanların etrafını yağlayın. Fırın tepsisine dizerek 200 derecede pişirin. Piştiğini kabuklarının renginden veya patlıcanlara bıçak batırarak anlayabilirsiniz.

Fırından çıkan patlıcanların kabuklarını soyup tuzlayın.

Kıymaya baharatları,tuz, soğan ve sarımsağı ekleyip yoğurun. Patlıcanları kıyma ile kaplayıp tepsiye dizin. Kıymayı kaplarken, elinizde, avuç içi büyüklüğünde hamur açar gibi açıp patlıcana yapıştırırsanız kolay oluyor :)
200 derece fırında 15 -20 dk pişirdikten sonra fırından çıkarıp patlıcanların üzerlerine kaşar peyniri rendeleyin. Tekrar fırına sürün ve peynir hafif kızarana kadar fırında bekletin. Kaşar bol olursa Pepela'nın yaptığı gibi yakışıklı patlıcanlarınız olur. Az olursa benimkiler gibi görünür :) Bir dahaki sefere ben de kaşarını bol tutmayı düşünüyorum.

Yanında patates püresi ile servis edebilirsiniz. AFİYET OLSUN :)

1 Eylül 2010 Çarşamba

PİRİNÇLİ TAVUK ÇORBASI


İFTAR MÖNÜSÜ 2010/2- Pirinçli Tavuk Çorbası 

MALZEMELER (10 kişilik)
4 adet kemikli tavuk sarma
1,5 lt.kadar sıcak su
Yarım su br. pirinç
3 çorba kş. un
Yarım su br. süt
Tuz
1 çay kş. dolusu nane
Varsa 1 adet defne yaprağı

YAPILIŞI
Sarmaları yıkayın, ufak bir tencereye alıp üzerini kapatacak kadar su ekleyerek haşlayın. Soğuduktan sonra ince ince didikleyin. Haşlama suyunu çorbaya katmak üzere süzerek ayırın.

Tencerede biraz sıvı yağ ve unu kavurun. Üzerine sıcak suyu karıştırarak ekleyin. (unun topaklanmamasına dikkat edin.) Ayırdığınız tavuk suyunu, pirinci , tuz, defne yaprağı ve tavuk etlerini de koyarak pirinçler yumuşayana kadar pişirin.

Pirinç piştikten sonra sütü ve naneyi ilave ederek bir taşım daha kaynatın ve ocaktan alın. AFİYET OLSUN :)