Geçenlerde Gölcük'te arkadaşlarla gittiğimiz bir kafede yeşil çay siparişi verdim ve önüme gelen sunum oldukça hoşuma gitti. Ne yalan söyleyeyim önce düşünmedim değil acaba ben mi ilk defa böyle bir servis görüyorum diye ama diğer arkadaşların da ilgisini çekince bir iki poz çekip sizlerle de paylaşmak istedim. Oldukça yakışıklı çıkmış değil mi ? :)
Fincanın sapından tutup çayı yudumlamak zevkliydi. İçine konulan aparat da çok hoşuma gitti, görürsem evde kullanmak için de almayı düşünüyorum. Genellikle bitki çaylarını, fincanın içine sallama poşetle getirirler. Bu aparatın içerisinde ise gerçek yeşil çay yaprakları vardı. Bir kez daha anladım ki, birisine ikram ettiğiniz her neyse, yiyecek içecek farketmez, kendisi kadar sunumu da çok önemliymiş.
İki sene öncesine kadar yeşil çay içme alışkanlığım yoktu. Şimdilerde ise severek içiyorum. Küçük bir araştırma yaptım da aşırıya kaçılmadıkça faydalı bir içecek. Özellikle hazmı kolaylaştırdığını söylüyorlar. Yeşil çay ve faydaları hakkında diğer bilgiler ise şöyle;
Dünya üzerinde üretilen çayın yüzde 25’i fermente edilmemiş yeşil çaydır. Siyah çay ile aynı bitkiden üretilir fakat gördüğü işlem çok farklıdır Yeşil çayın üretimi esnasında; çay toplandıktan hemen sonra kurutularak oksijenle tepkimeye girmesi önlenir. Oksidasyona uğramayan çay, bu şekilde yeşil olarak kalır.. Yeşil çay, siyah çaya göre daha fazla “antioksidan” ama daha az “kafein” içermektedir.Yeşil çay yaklaşık 5000 yıldır Çin’de, Japonya’da ve Hindistan’da tıbbi amaçlarla kullanılmıştır. Çin, toplamda üretilen yeşil çayın yarısından fazlasını üretmektedir. Japonya ve Endonezya ise 2. ve 3. sıradadırlar. Yeşil çay, genellikle uzak doğuda ve kuzey Avrupa ülkelerinde sıkça tüketilmektedir. Faydaları;
- Migreni hafifletir
- Ağız kokusunu giderir
- Boğazımıza ferahlık hissi verir.
- Zindelik verir.
- Kan basıncını düzenler
- Obezite ve damar hastalıklarında dengeli beslenme ve egzersizle birlikte uygulandığında çok faydalı sonuçlar vermektedir
- Şeker hastalığını önlemede son derece faydalıdır.
- Alzheimer hastalığına ve hafıza bozukluğuna faydası araştırılmaktadır.
- Parkinson hastaları için muhakkak kullanılması gereken bir bitkidir.
- Diş çürümesini engelleyicidir.
- Böbrek taşlarının düşürülmesinde etkilidir.
- Diyet yapanlar muhakkak kullanmalıdır.
- Alerjilere iyi gelir.
- İltihapları ve ödemleri engeller
Yeşil ve normal çay ile ilgili bir de şu bilgiye rastladım; Haddinden fazla içilecek olursa çarpıntı, göğüs anjini, sinir bozukluğu, baş ağrısı, sıkıntı, mide bulantısı, el titremesi ve uykusuzluğa sebep verir. Şişmanlar, kalp, sinir, mide ve karaciğer hastaları, romatizma ve nikristen şikayet edenler, böbreklerinde kum veya taş olanlar, kabızlık ve yüksek tansiyondan yakınanlar, üremi veya albüminüri olanlar, mümkün olduğu kadar az çay içmelidirler.