24 Kasım 2010 Çarşamba

ARMUTLU, BAYRAM VE GÜVEÇTE ET


Herkesin geçmiş bayramı mübarek olsun. Malum uzunca bir tatil olunca günleri dolu dolu geçirelim derken sizleri ihmal ettim :( Önceden kutlayamadım bayramınızı. Kusuruma bakmayın.

Tatil bir hayli yoğun geçti, evimde iki gün oturabildim. Bayramdan önceki hafta sonu Armutlu'ya gittik kayınvalidemlerin yanına. İki günde uzun zamandır yapmadığım tüm aktiviteleri yaptık ailecek. Bisiklete bindik, deniz kenarında yürüdük, havuz sefası ayrı. Hava da yazdan kalma olunca tüm kurtlarımızı Armutlu'ya döktük geldik :) Selim için de iyi oldu, çok eğlendi.





Aa ! Unutmadan Armutlu'ya giderseniz eğer zeytin reçeli ve acı soslu yeşil zeytin almadan sakın dönmeyin. Zeytin reçelini 3 sene öncesi İstanbul- Eminönü' de Yeni Cami altındaki zeytin ürünleri satan bir dükkanda görüp almıştım ilk kez, tavsiye ederim çok hafif ve hoş bir tadı var. Soslu yeşil zeytin ise acıyı sevenlere çok iyi gelecek :)

Bayram da aile ve akraba ziyaretleriyle geçti. Çok şükür yakınımızda akrabalarımız var da bayramda gerektiği gibi vazifelerimizi yerine getirebiliyoruz. Ben çok önem veriyorum bayram ziyaretlerine, zaten iş güç derken ihmal edip görüşemediğimiz akrabalarmızı, büyüklerimizi hiç değilse bayramda ziyaret etmeli, gönüllerini almalı değil mi?

Bayram öncesinde bayrama özel bir tarif ekleyemedim,sonrasında etli bir tarif ekleyeyim diye düşündüm. Bakın bakalım iyi düşünmüş müyüm?

MALZEMELER (4 kişilik)
4 adet güveç kase
200 gr. dana eti
1 çay kş.kekik
1 adet defne yaprağı (varsa)
Bir tutam nane ve fesleğen
1/2 çay kş. pul biber
Tuz, karabiber
1 adet söğüş doğranmış küçük soğan
2 diş rendelenmiş sarımsak
1 adet küçük küp küp doğranmış domates
1-2 adet sivri biber
Yarım su br.na yakın sıcak su
1/2 çorba kş. salça
Kaşar peyniri rendesi
YAPILIŞI
Teflon tencerede 2 çorba ks. sıvı yağı kızdırın, içine döner gibi ince ince doğradığınız etleri ve defne yaprağını atın, tencerenin kapağını kapatın. Orta ateşte etler suyunu salıp çekince tuz, kekik, pul biber, nane ve fesleğeni ekleyin.  Pişince ateşten alın.

Ayrı bir kapta  sıcak suyun içinde salçayı eritin. Soğan, sarımsak, domates, biber ve biraz karabiber, tuz da ilave ederek harmanlayın.

Eti güveç kaselere paylaştırın. Üzerlerine soğanlı karışımı ilave edin. Kaşar peyniri rendesini de en üste ekleyerek kaseleri fırın tepsisine alın, 190 derece fırında kaşar eriyip kızarna kadar pişirin. Sıcakken servis edin. AFİYET OLSUN :)

6 yorum:

kirazzade dedi ki...

vaayyy yine döktürmüşsün bacım. bayram da ne güzel dolu dolu geçmiş. ama bi görüşemedik yine:(

Unknown dedi ki...

Merhaba seninde geçmiş bayramın kutlu olsun.
Güveç çok lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık

Unknown dedi ki...

elinize saglık, sevgilerimle...

ümmühan dedi ki...

kirazcım sorma bizim kavuşmamız hep böyle meşakkatli oluyor :)

zeze ve mahperi sizlere de yormlarınız için çok teşkkür ederim, denemeniz ümidiyle
selamlar...

E.T. dedi ki...

haberin olsun sana maddi olmayan bir blog ödülüm var.adet hasebiyle.
bu arada senin site iştah açıo diye hızla açıp hızla kapıyorum biliyor musun..eline sağlık kolay gelsin.

ayseyaman dedi ki...

oglunuz ayni bir kucuk behlul :)
masallah Allah nazarlardan saklasin...
benimki de insallah esmer guzeli olur, ezel gibi :P
saka bir yana saglikli olsunlarda...