24 Ağustos 2010 Salı

SARIMSAKLI KÖFTE, FELLAH KÖFTESİ


 

Bu sene Örgü hocamız Nursel Hanım sayesinde tanıştım bu lezzetle. Aman Allahım nasıl beğendim anlatamam. Hemen denemeliyim dedim tarifini aldım, ama hocam göz kararı malzeme kullandığından ilk denemem başarısızlıkla sonuçlandı. Lakin azmin elinden bir şey kurtulmaz :) İkinci denememde tutturdum malzeme miktarını.  Buradan hocama da selamlar, ellerine kollarına sağlık.

MALZEMELER
2 su br. köftelik bulgur
2 su br. kaynar su
1 çay br. un
1 çay br. irmik
1 yumurta
Tuz
2 çay kş. kimyon
1 çay kş. karabiber
1 çorba kş. dolusu domates salçası

PİŞİRMEK İÇİN
Bir tencere kaynar su
1 çorba kş. dolusu limon tuzu

SOS MALZEMELERİ
3 adet orta boy rendelenmiş domates
4 diş rendelenmiş sarımsak
1 yemek kş. biber salçası veya domates salçası
1 çorba kş. nar ekşisi
Sıvı yağ
2 çay kş. nane
1-2 çay kş. pul biber
Tuz
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz

YAPILIŞI
Bulgurun üzerine kaynar suyu döküp 5-10 dk dinlendirin. Diğer malzemeleri de ilave ederek üzerine su bardağında 1 parmak kadar daha su gezdirerek iyice yoğurun. Sakız gibi elinize yapışan bir hamur elde edeceksiniz.
Hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar kopartarak yuvarlayın. Parmağınızla yuvarlağın ortasına bastırarak şekil verin.Arada parmaklarınızın ucunu suya batırmak suretiyle ellerinizi ıslatabilirsiniz. Böylece hamur çok fazla elinize yapışmaz. Parmaklarınızın ucuyla diyorum çünkü elleriniz çok fazla ıslandığında hamur cıvıyabilir.



Orta boy bir tencereye suyu doldurun. Limon tuzunu ilave ederek kaynatın. Şekillendirdiğiniz köfteleri kaynar suya atarak pişirin. Köftelerin hepsini birden tencereye doldurmayın. Ben ikiye bölerek pişirdim. Tencerenizin büyüklüğüne göre miktarı ayarlayın. Köfteler pişmeye başladıklarında suyun üzerine doğru çıkıyorlar. Biraz daha kaynattıktan sonra kevgir yardımıyla sudan alın.

Ayrı bir tencerede sıvı yağ ile biber salçasını kavurun. Rendelenmiş domatesleri, sarımsağı ve baharatları ilave ederek domatesler hafif suyunu çekene kadar pişirin. Biraz soğuduktan sonra nar ekşisini de ilave ederek köftelerinizin üzerine dökerek karıştırın.

Servis tabağına aldığınız köftelere bol maydanoz serpiştirerek AFİYETLE YİYİNİZ :)

5 yorum:

Defne Kızın Anası dedi ki...

of off nefis bulgurlu herşeyi çok severim çok güzel görünüyor ellerinize sağlık

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

nefiss görunuyor canım elelrıne sağlık .bu bızım Malatya'nın yöresel lezzetidir.Nursel Hocan nerelidir acaba?:))yuvarlama şekli ve ortasına bastırma işlemi sadece Malatya'da yapılıyor.çokta guzel tutmuş:)sevgiler canım hayırlı ramazanlar

ümmühan dedi ki...

Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim
Tülin, Nursel hocam Adıyaman da doğmuş ama çok yer gezmişler,belki malatyada da bulunmuştur bilemiyorum :)
Beğenmenize çok sevindim,selamlar,iyi iftarlar

kirazzade dedi ki...

Vaaaayy ümmüş harika görünüyor. Çok istiyorum bu köfteden yapmayı da yemeyi de ama üşeniyorum ayrıntılı gibi geliyor bana. Birgün senden yerim bari inş :)

meryem dedi ki...

ben yaptım gerçekten güzel bir tarif teşekkürler ümmühancım mutlaka deneyin