12 Haziran 2010 Cumartesi

MİNCİ (EKŞİMEK) KAVURMASI


Rize'de ekşimeğe minci denildiğini biliyorum, ama henüz gidip de kendi kulaklarımla duymak  nasip olmadı. İnşallah bir gün o mübarek toprakları görmek bana da nasip olur :) Memleketini görememiş bir Rizeli olarak bunu demem normal sanırım.
Biber kızartmasını peynirle yemeyi çok severim, minci kavurmasının yanına da yakıştırdım. Sabah kahvaltılarında da, akşam yemeğinde de yapabileceğiniz lezzetli ve kolay bir çeşit. Benden söylemesi, sizden denemesi...

MALZEMELER
2 su br. ekşimek
1 su br. süt
6 çorba kş. tereyağı
Pul biber, tuz
1 tatlı kş. toz kırmızı biber

YAPILIŞI
3 kaşık tereyağını eritin, ekşimeği ilave ederek 1-2 dk. kavurun. Üzerine sütü  ve tuzu ekleyerek kaynatın ve 1-2 dk. pişirin.
Ayrı bir tavada kalan tereyağını eritin, toz ve pul biberi ekleyerek biraz yakın. Ateşten alarak ekşimeğin üzerine gezdirin. AFİYET OLSUN :) 

6 yorum:

berna dedi ki...

merhaba
güzel tarife benziyor ancak
ekşimik nedir ben bilmiyorum:)
onuda tarif ederseniz sevinirim
sevgiler...

ümmühan dedi ki...

Teşekkür ederm Berna
Ekşimek genelde sigara böreğinin içine konulan, sütten yapılan bir peynir çeşidi, çökelek, kesmik, ekşimik de diyorlar adına
Bilmem hatırladın mı :)

Jibek dedi ki...

Ümmühancım Rizeli olupta nasıl gitmezsin o cennet yeşili mekâna? çok şey kaçırıyorsun biran önce görmelisin :) yayla zamanı yaklaşıyor temmuz ayları harika olur oralar, gündüzleri yaz sıcağı yaşanırken geceleri soğuktan soba yakılması bana çok enteresan gelmişti:) üstelik kaçkar dağlarında agustos ayında kartopu onamıştık iki zıt mevsim birarada, Rabbimin hikmet ve ikrâmı.

Ekşimiğimi eksik etmediğim için bu tarif çok işime yarıyacak canıım paylaştığın için çok teşekkürederim, ilk defa duydum güzele benziyor hemen denemek istiyorum ama kısa süre kaynayacağı için 1 bardak süt çok gibi geldi sanki, kıvamı koyu olmamalı mı?

Rize bezinle güvecinle çok otantik bir sunum olmuş :)

ümmühan dedi ki...

Haklısın Jibek çok şey kaçırdığımın farkındayım ama bir türlü olmadı işte :)
Ekşimek kavurmasının kıvamı çok koyu olmayacak, ne çok sulu ne de çok katı yani orta kıvamda, ben her zaman yaptığım için elim alışık, istersen sen sütünü yavaş yavaş ekle, zaten kaynadıkça ekşimek sütü çekiyor canım, umarım güzel olur ve beğenirsin selamlar

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Canım hiç duymadım ama çok merak ettim canım.
Çok güzele benziyor
Ellerine sağlık canım
sevgiler

Adsız dedi ki...

Ce post m'a beaucoup aide dans mon positionnement. Merci pour ces informations