28 Ocak 2010 Perşembe

ELMA TATLISI



Elma tatlısını eskiden beri çok severim.  Aynı tarifi ayvayla da yapıyorum, yalnız şerbetine ayvanın çekirdeklerini koyuyorum ve her ayva için 2 çorba kş. şeker ilave ediyorum. Ayvanın pişmesi elmadan daha fazla vakit alıyor tabi. Düdüklü tencerede pişiren de varmış ama ben hiç denemedim, onu da bir ara denemek lazım.
Yolum bir aktara düştüğünde ise ilk işim "hibiskus" almak olacak. Sevgili Handenur'un dediğine göre kırmızı gıda boyasının yerine kullanılabiliyormuş, böylece benim tatlılarım da renklenecek :)

MALZEMELER
6 adet elma
6 çorba kaşığı toz şeker
1 paket sade krem şanti
1/2 su br. süt
5 adet karanfil
1 avuç kuş üzümü
6 çorba kş. dövülmüş fındık
2 çay kş. tarçın

YAPILIŞI
Elmaların kabuklarını soyup ikiye bölün, çekirdeklerini temizleyin. Kararmamaları için bu işlemi yaparken limonlu suya atın.Elmaları sığacağı genişlikte bir borcam tepsiye dizin, herbirinin üzerine 1 er çorba kş. şeker koyup, tepsiye elmaların yarısını geçecek kadar su ilave edin. Arada ters düz ederek orta ateşte yumuşayana kadar pişirin.
Krem şantiyi süt ile çırpın, içine fındık, üzüm ve tarçın ekleyin, krema şırıngası ya da poşet yardımıyla soğuyan elmaların üzerini süsleyin.
Dolapta 1 saat kadar bekleyince soğuk olarak tüketildiğinde daha lezzetli olduğunu düşünüyorum.
Dilerseniz elmayı ikiye bölmeden içini oyarak da pişirebilirsiniz. Sonrasında da kremayı elmanın içine doldurduğunuzda sunumu ve yemesi hoş oluyor.

AFİYET OLSUN :)

25 Ocak 2010 Pazartesi

HOPLATMA SALATASI :) KREPLİ SALATA

Yeni tarif eklemeyeli bayağı bi vakit geçmiş. Ha bugun ha yarın derken iyice tembelleştim, en sonunda Sümeyye sağolsun "Sen ne zamandır niye blog güncellemiyosun?" deyince bi silkelendim kendime geldim, canım arkadaşım benim :) Ama inanır mısınız şimdi yazarken bile ellerimde bi ağırlık, hiiiç halim yok, niye bilmem...
Anlatmaya başlayayım da anlattıkça anlatasım gelir bakarsınız :)  Gerçekten çok lezzetli bi salata bu, iki hafta önce misafirlerime yaptım, bayıldılar. Evet tam iki hafta oldu yapalı ve ben tarifi daha yeni ekliyorum, çok ayıpladım kendimi şimdi. 
Sümeyyecim salatayı sana ithaf etmek isterdim ama pek diyettekilere uygun değil, kreple yapılıyor. Ben hoplatma diyorum, görenler şaşırmasın :) Çocukken özellikle kardeşim çok severdi, krebe hoplatma derdik, tavada krebin diğer tarafını çevirirken hopladığı için. Annemi izlemek çok hoşuma giderdi,  krebin o havada uçuşu, annemin yere düşürmeden yakalayışı akrobatik hareketlerdi benim için o zamanlar :) Kardeşim de hasta olunca canı sadece hoplatma yemek isterdi :) Benim de çubuk kraker...
Neyse konu başka yerlere kaymaya başladı, ben tarife geçeyim;

MALZEMELER

KREP İÇİN
2 yumurta
2 su br. un
2 su br. süt
Tuz

İÇ VE DIŞ HARCI
7-8 yemek kaşığı dolu dolu hazır yoğurt
Yarım kutu labne peyniri (250 gr.lık kutudan kullandım)
1 diş sarımsak
Tuz
4 adet sosis
3 adet közlenmiş kırmızı biber
Turşu

YAPILIŞI
Krep malzemelerini iyice çırpın (hamurunuz akıcı kıvamda olacak), geniş teflon bir tavaya hafif sıvı yağ gezdirin ve tavayı iyice kızdırın, 1 kepçe krep hamurundan döküp yayın,  her iki yanını pişirin. (Artık hoplatır mısınız, yoksa maşa yardımıyla mı çevirirsiniz orası size kalmış :) ) Hamurdan 4 adet krep çıkacak.
Ayrı bir yerde yoğurt, labne peyniri, sarımsak ve bir tutam tuzu iyice çırpın. (Hazır yoğurt kullandım çünkü krebi rulo yaptıktan sonra üzerine sürmek için kıvamın katı olması gerekiyor, yerine süzme yoğurt da kullanabilirsiniz )
Sosisleri ufak ufak doğrayarak hafif yağda biraz kavurun. Kırmızı biber ve turşuyu da ince ince dilimleyerek sosislerle karıştırın.
Soğuyan kreplerinizi şekil 2 deki gibi tepsiye yayın. Her yerine yoğurtlu harçtan fırça yardımıyla sürün. Sosisli karışımı da eşit şekilde üzerine yayın.(şekil 3)
Şekil 4 teki gibi rulo yapın ve yoğurtlu harç ile üzerini kaplayın.
Buzdolabında beklettikten sonra dilerseniz dereotu ve maydanozla süsleyerek dilimleyip servis yapabilirsiniz. AFİYET OLSUN :)

20 Ocak 2010 Çarşamba

TUZ BİBER DERGİSİ 2.YEMEK YARIŞMASI OYLAMALARI BAŞLADI, HABERİNİZ OLA :)


ETLİ SARMA tarifimle katıldığım yemek yarışması oylamaya açıldı, aşağıdaki adreste en altta bulunan oylama butonlarından oyunuzu kullanabilirsiniz...
  http://www.tuzbiberdergisi.com/post/2010/01/19/TuzBIBER-Dergisi-2Yemek-Yarismasi.aspx

14 Ocak 2010 Perşembe

KABAK TATLISI


MALZEMELER
2 kg. kabak
2 su br. toz şeker
Ceviz, fındık

YAPILIŞI
Kabakların kabuklarını soyun, küçük küçük dilimleyin, yıkayıp tencereye alın. Üzerine şekeri dökün ve bir gece buzdolabında bekletin. (Böylece kabaklar pişecek kadar su salacaktır.)
Ertesi gün su eklemeden orta ateşte kabaklar yumuşayana dek pişirin.
Soğuduktan sonra üzerine fındık ve ceviz serperek servis yapabilirsiniz. AFİYET OLSUN:)

12 Ocak 2010 Salı

TUZ BİBER DERGİSİ 2.YEMEK YARIŞMASI

İlki ferahinmutfagında gerçekleşen, ikincisi Tuz Biber Dergisinde gerçekleşecek olan yemek yarışmasına  ben de etli sarma tarifimle katıldım. Tarife buradan ulaşabilirsiniz. Katıldığım ilk yarışma olarak benim için çok heyecanlı ve eğlenceli geçeceğine eminim. Ferah Hanım'a böyle bir etkinliğe katılmama vesile olduğundan dolayı teşekkür ederek şimdiden yarışmaya katılan herkese bol şans diliyorum...


MEYVELİ YOĞURT


Blog sahibi bir anne olarak bizim ufaklığa hazırladığım yemekler için de bir köşe hazırlamasam olmaz diye düşündüm. Hem belki bugun bebeğime ne pişirsem diye düşünen anneler de vardır, onlara da bi faydam olur. Meyveli yoğurt nasıl yapılır? Efendim adından da anlaşılacağı üzere zor bir şey değil, meyveli yoğurt işte :)  Amaa bunun da püf noktaları varmış. Yoğurdun taze olması gerekiyor  bebeğinizin midesinin ekşimemesi için. Ben 1-2 küçük kavanozda Selim için ayrıca mayalıyorum yoğurdu, taze taze açıp kullanıyorum.
Elinizi yakmayacak kadar ılık sütü küçük kavanozlara boşaltın , içine çay kaşığının ucuyla yoğurt karıştırıp kavanozun kapağını kapatarak mayalanmaya bırakın. Küçük kapta mayalamak baştan zor olabiliyor, ekşi olabilir ama ikinci seferde eliniz alışacaktır. Bebeğiniz ek gıdalara başladığında kalsiyum ihtiyacını  karşılaması için anne sütünün yanında yoğurt ve peynir  gibi gıdaların da verilmesi gerekiyormuş. Bu nedenle ben de ikindide ara öğün olarak meyveli yoğurdu tercih ediyorum.

MALZEMELER
3 dilim muz
2 dilim elma
4 çorba kş. yoğurt

YAPILIŞI
Elmayı cam rendeyle rendeleyin. Muzu da rendeleyebilirsiniz ama ben çatalla eziyorum. Üzerine de yoğurdu ilave edip karıştırın.
Farklı meyvelerle de yoğurdu tatlandırabilirsiniz. UFAKLIĞA AFİYET OLSUN :)