24 Aralık 2009 Perşembe
MEYVE SOSLU PASTA
15 Aralık 2009 Salı
İSLİM KEBABI
4 Aralık 2009 Cuma
ŞEHRİYE ÇORBASI
14 Kasım 2009 Cumartesi
BARBUNYA
10 Kasım 2009 Salı
ELMA SUYU
AVCI BÖREĞİ
4 yufka
2 yumurta akı
250-300gr kıyma
3 kuru soğan, yemeklik doğranmış
1 yemek kaşığı biber salçası
Yarım çay bardağı bulgur
1 çay bardağı sıcak su
1 su bardağı ceviz içi, dövülmüş
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 su bardağı maydanoz, doğranmış
1 yumurta
Galeta unu
YAPILIŞI
6 Kasım 2009 Cuma
SÜTLAÇ
28 Ekim 2009 Çarşamba
PATATES SALATASI
MALZEMELER
3 adet orta boy patates
1 adet kuru soğan ya da 2 dal taze soğan
1 kutu mısır konservesi
7-8 dal reyhan otu
4 adet salatalık turşusu
1 adet havuç
Yarım demet kıvırcık
Tuz , yağ
Yarım limon
Nar ekşisi
1 çay kş. pul biber
Yarım çay kş. kimyon
YAPILIŞI
24 Ekim 2009 Cumartesi
AÇMA
22 Ekim 2009 Perşembe
ÇİKOLATALI PASTA
14 Ekim 2009 Çarşamba
KUŞBURNU MARMELADI
9 Ekim 2009 Cuma
KIŞA HAZIRLIK, BUZLUKTA DOMATES
Eskiden annelerimiz yazın tattığımız o lezzeti kışın da bulabilmek için konserveler yaparlardı. O da zahmetli bir iş tabi. Bir de konservelerinizin tutmama riski var.
Eğer siz de benim gibi çalışan bir bayansanız ve konserveyle uğraşacak vaktim yok diyorsanız sıkı durun işte size müthiş bir domates saklama yöntemi. Ev hanımları siz de deneyebilirsiniz :) Hem ucuz hem de pratik.
MALZEMELER
KIYMALI BİBER DOLMASI
7 Ekim 2009 Çarşamba
TÜRLÜ
- 1 adet patlıcan
- 1 adet kabak
- 1 adet patates
- 5 adet sivri biber
- 2 adet domates
- 1 adet soğan
- 1/2 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı toz şeker
- Tuz, sıvı yağ
BROKOLİ SALATASI
4 kaşık mayonez
2 diş sarımsak
Biraz zeytinyağı
1 limon suyu
1 çay kaşığı nane
11 Eylül 2009 Cuma
TARİFLERİNİZİ BEKLİYORUM...
İFTAR ÖZEL
Ramazan ayı geldi, evlere bereket geldi… Geçen gün kız kardeşimin misafirleri için hazırladığım iftariyelikleri seninle paylaşmak istedim. Yapımı çok eğlenceli ve kolay. Tadı çok güzel oluyor. Tarife geçmeden önce herkese hayırlı ramazanlar diliyorum. Senden yeni tarifler bekliyoruz.
MALZEMELER
Kuru kayısı
Hurma
Ceviz içi
Kürdan
9 Mayıs 2009 Cumartesi
TOMARİ KAVURMASI
- 1 kg. tomari
- 1 adet orta boy soğan
- 4 diş sarımsak
- 1 çorba kş. dolusu salça
- Tuz
- Yarım çay br. kadar sıvı yağ
18 Nisan 2009 Cumartesi
KARA HELVA
- 2 su br. şeker
- 2 su br. su
- 2 su br. un
- Yarım su br. tereyağı (125 gr.)
- 100 gr. ceviz içi
3 Mart 2009 Salı
23 Şubat 2009 Pazartesi
KALBURA BASTI
- 1 su br. sıvı yağ
- 2 yemek kş. yoğurt
- 1 yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 fiske tuz
- Aldığı kadar un
ŞERBETİ İÇİN
- 3 su br. şeker
- 3 su br. su
YAPILIŞI
Öncelikle suyu ve şekeri karıştırın, kaynamaya başladıktan sonra 10 dk. tutun ve ocaktan alın.
Hamur malzemelerini kulak memesi kıvamında yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elinizle şekillendirin, üzerine çatalın sırtını sürterek çizik atın.
190 derece önceden ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişirin. Fırından çıkar çıkmaz şerbeti üzerine dökün. Şerbet soğuk tatlı sıcak olacak. AFİYET OLSUN:)
ISPANAK YEMEĞİ
MALZEMELER
- 1 kg. ıspanak
- Yarım çay br. pirinç
- 1 çorba kş. salça
- 1 adet ince kıyılmış soğan
- 1 adet rendelenmiş havuç
- 1,5 tatlı kş. tuz
- 2,5 su br. sıcak su
YAPILIŞI
Ispanakları güzelce ayıklayıp yıkayın, doğrayın.(Bence işin en zahmetli kısmı burası işte:) Soğanı, havucu ve salçayı yağda kavurun. Üzerine ıspanakları ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp arada karıştırarak ıspanaklar sinene kadar pişirin. (Ben bu aşamadan sonra ıspanaktan 1 kase kadar, börek içi olarak kullanmak için ayırdım. Ispanakların tamamını yemek için kullanacaksanız suyunu bir miktar arttırabilirsiniz.)
Sararan ıspanaklarınıza tuzunu, suyunu katıp karıştırın. Üzerine yıkamış olduğunuz pirinci elinizle serpiştirin. Bundan sonra artık ıspanağı karıştırmadan, pirinçler pişene kadar orta ateşte pişirin. AFİYET OLSUN:)
19 Şubat 2009 Perşembe
İSKENDER
MALZEMELER
- Yarım kg. dana eti
- Tuz
- 1 tatlı kş. kekik
- 1 çay kş. pul biber
- 1 adet orta boy soğan
- Salça
- 4-5 dilim ekmek
SOS İÇİN
- 1 çay br. sıcak su
- 1 tatlı kş. salça
- 1 çay br. domates suyu
- 1 çay kş. fesleğen
- 1 tutam tuz
- Yarım çay kş. şeker
YAPILIŞI
Eti döner inceliğinde doğrayın. Teflon tencereye biraz yağ döküp kızdırın, doğradığınız etleri ilave edin, et suyunu salıp çektikten sonra tuzunu ve baharatlarını ilave edin, kısık ateşte arada karıştırarak iyice pişirdikten sonra ateşten alın.
Soğanı ince ince söğüş doğrayın. Az yağda kavurun. Kavururken çorba kaşığının ucuyla biraz da salça ekleyin. Kavrulan soğanları da ete ilave edip karıştırın.
Ekmekleri küp küp doğrayın, 150 derece fırında hafif kuruyana kadar bekletin.
Sos için sıcak suya salça, domates suyu, fesleğen, şeker ve tuzu ilave edip salçası eriyene kadar pişirin.
Servis tabağına fırından çıkardığınız ekmeklerden, üzerine de etten yerleştirin. Hazırladığınız sostan da 2-3 kaşık etin üzerine gezdirin. Pilav ve patates kızartması ile servis yapın. AFİYET OLSUN:)
HURMALI KURABİYE
Hurmanın bazı faydalarını sizlerle de paylaşmak istedim;
**Sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, fosfat gibi mineralleri de barındırmakla birlikte, düzenli yenilmesi halinde, kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır.
**İçerdiği demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini kontrol eder ve bu da hamilelikte kansızlığın engellenmesini ve bebeğin gelişimi için hayati önem taşıyan kandaki alyuvarlar dengesinin uygun hale gelmesini sağlar.
**Hurmada bulunan kalsiyum ve fosfat ise, iskelet oluşumu ve vücudun kemik yapısının dengelenmesi için çok önemli elementlerdir. Hurma, içerdiği bol fosfor ve kalsiyum ile kemik zayıflığına karşı bünyeyi korur ve bu hastalıkların azaltılmasına yardım eder.
**Hurmada, hamilelikte kadınların alması gereken bir B vitamini olan folik asit de bulunmaktadır. Folik asit (B9), vücutta yeni kan hücresi yapımında, vücudun yapı taşı olan amino asitlerin yapımında ve hücrelerin yenilenmesinde önemli görevler üstlenen bir vitamindir. Bu yüzden hamilelikte folik asit ihtiyacı belirgin şekilde artar ve günlük ihtiyaç iki katına çıkar.
**Şeker oranı yüksek olmasına rağmen kilo aldırmayan bir yapıya sahiptir. Özellikle suda çözünebilir lif içeriğinin yüksek olması, sindirim sistemi rahatsızlıklarını (kabızlık, gaz vb) önlemeye ve gidermeye yardımcı olur.
1 paket margarin
4 yemek kaşığı pudra şekeri
1 su br. yoğurt
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İÇ MALZEMESİ
250 gr. hurma
1 tatlı kaşığı tarçın
İri kıyılmış fındık
YAPILIŞI
15 Şubat 2009 Pazar
PORTAKAL REÇELİ
- 3 kg portakal
- 11 su br. su
- 5 su br. şeker
- 2 adet portakal suyu
- 2 adet limon suyu
- 3 adet karanfil
YAPILIŞI
Portakalların üzerini rendenin ince tarafı ile hafifçe rendeleyin. (Böylece kabuğunun acısını çıkarmış oluyoruz.) Sonra portakalın kabuklarını elma gibi beyazını çok almadan soyun, ince ince dilimleyin. Bir tencerede üzerine şeker, su ve portakal suyunu ekleyerek pişirmeye başlayın. Kıvam almaya yakın karanfili ve limon suyunu da ekleyin, arada üzerinde biriken köpükleri kevgir yardımı ile toplayın.
Reçelinizin kıvama geldiğini şöyle anlayabilirsiniz; Porselen bir tabağa reçelden bir damla damlattığınızda sulu bir şekilde dağılmıyorsa reçeliniz kıvama geldi demektir.
Tencereyi ateşten alın, biraz soğuduktan sonra kavonozlara boşaltın. AFİYET OLSUN:)
TARÇINLI KALP KURABİYE
- 1 paket margarin
- 1 çay br. yoğurt
- 1 kahve fincanı pudra şekeri
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- Aldığı kadar un
ÜZERİNE
- 1 paket pudra şekeri (1 fincanını hamura katıyoruz)
- 2-3 çorba kş. tarçın
YAPILIŞI
Malzemeleri karıştırılıp yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamuru 1 cm kalınlığında merdane yardımıyla açıp kalıpla kesin. Tepsiye dizip 180 derece ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişririn. Kurabiyeler biraz soğuyunca pudra şekeri ve tarçını karıştırın. Kurabiyelerinizi bu karışıma bulayın. AFİYET OLSUN:)
22 Ocak 2009 Perşembe
KAKAOLU PARFE
- 2 paket krem şanti
- 1 su br. süt
- 2 çorba kş. kakao
- 2 paket pöti bör kakaolu bisküvi
- 1 çay br. iri dövülmüş fındık
- 1 çay br. kuru üzüm ( dilerseniz kuru kayısı da kullanabilirsiniz)
- 1 kalıp sütsüz çikolata
- 1 portakal kabuğu rendesi (2 adet limon kabuğu da olabilir)
- 2 paket vanilya
YEŞİL MERCİMEKLİ GÜL BÖREĞİ
MALZEMELER
- 4 adet yufka
- 3 adet patates
- 1 adet soğan
- 1 çay br. yeşil mercimek
- 1 çay br. sıvı yağ
- 1,5 tatlı kş. tuz
- 1 tatlı kş. pul biber
- 1 çay k. nane
- 1 çay kş. karabiber
- 1 çay kş. kekik
ÜZERİ İÇİN
- 2 çorba kş. yoğurt
- 1 yumurta
- Yarım çay br. sıvı yağ
- 1 çimdik tuz
YAPILIŞI
Mercimeği suda haşlayıp suyunu süzün. Soğanı incecik kıyın. Sıvı yağı kızdırın soğanları salçayla birlikte kavurun. Rendelediğiniz patateseri, mercimeği, baharatları ve tuzu da ekleyip biraz daha kavurduktan sonra ateşten alın, kapağını kapayıp 5 dk. dinlendirin.
Yufkayı 4'e bölün. 1 parçasının uzun kısmına içten koyup rulo şeklinde sarın, bir ucundan tutup gül şeklinde yuvarlayın. Diğer yufkaları da aynı şekilde sarıp tepsiye dizin. (Toplam 16 börek çıkıyor.)
Üzeri için tüm malzemeleri karıştırın, böreklerin üzerine fırça yardımıyla sürün. Dilerseniz susam ve çörek otu serperek 190 derece fırında pişirin. AFİYET OLSUN:)
18 Ocak 2009 Pazar
KISIR
- 2 su br. köftelik bulgur
- 2 su br. kaynamış su
- 2 adet rendelenmiş havuç
- 10 yaprak ince kıyılmış kıvırcık
- 1 adet soğan ( arzuya göre taze soğan da kullanabilirsiniz)
- 4-5 adet küçük doğranmış cacık turşusu
- Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
- 1 çorba kş. domates salçası
- 1 çorba kş. dolusu biber salçası
- 1,5 limon suyu
- 1 çay br. sıvı yağ
- 2,5 tatlı kş. kimyon
- 2,5 tatlı kş. tuz
- 1,5 tatlı kş. pul biber
- 1 çay kş. karabiber
- 2 tatlı kş. sumak
ZEYTİNLİ EKMEK
MALZEMELER
- 4 yumurta
- 3/4 su br. zeytinyağı (sıvı yağ da kullanabilirsiniz)
- Yarım su br. yoğurt
- 1 su br. çekirdekleri ayıklanmış siyah ve yeşil zeytin
- 3 su br. un
- 1 tatlı kş. tuz
- 1 tatlı kş. nane
- Yarım limon suyu
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay kş. mahlep (mahlepsiz de yapabilirsiniz, ama mahlep de ayrı bir tat veriyor)
13 Ocak 2009 Salı
FIRINDA PALAMUT
- 6 dilim palamut
- 2 adet patates
- 1 adet büyük boy soğan
- 2 adet havuç
- 1 adet domates
- 5-6 adet arpacık soğan
- 8-9 sap maydanoz
- 2-3 adet defne yaprağı
- Yarım çay br. kaynamış su
- 1 tatlı kş. salça
- 1 adet limon
- Sıvı yağ
- Tuz
- Roka
YAPILIŞI
ELMALI KEK
- 4 yumurta
- 1,5 su br. şeker
- 8 kahve fincanı un (silme)
- 2 çorba kş. süt
- 2 çorba kş. limon suyu
- 1 limon kabuğu rendesi
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su br. na yakın sıvı yağ
- 3 ade küçük boy elma
12 Ocak 2009 Pazartesi
BROKOLİ ÇORBASI
- 500 gr. brokoli
- 5-6 su br. sıcak su
- 1 su br. süt
- Yarım çay br. arpa şehriye
- 1 çorba kş. tepeleme un
- Tuz
- Sıvı yağ
YAPILIŞI
Brokoliyi küçük küçük doğrayın, sıcak suyun içine tuz da ilave ederek, brokolinin sapları yumuşayınca kadar pişirdikten sonra blendır ile püre haline getirin. Ayrı bir tencerede un ve yağı kavurun . Üzerine sırasıyla brokoli püresi, sütü ve şehriyeleri ekleyin. Arada karıştırarak şehriyeler pişinceye kadar kaynatın. (Çorbanızın kıvamı katı olduysa biraz daha kaynamış su ilave edebilirsiniz.) Dilerseniz üzerine pul biber serperek servis edin. AFİYET OLSUN:)