28 Ekim 2009 Çarşamba

PATATES SALATASI


MALZEMELER
3 adet orta boy patates
1 adet kuru soğan ya da 2 dal taze soğan
1 kutu mısır konservesi
7-8 dal reyhan otu
4 adet salatalık turşusu
1 adet havuç
Yarım demet kıvırcık
Tuz , yağ
Yarım limon
Nar ekşisi
1 çay kş. pul biber
Yarım çay kş. kimyon

YAPILIŞI
Patatesleri haşlayıp soğuyunca küp küp doğrayın.
Soğanı söğüş doğrayın, havucu da rendeleyin patateslere ilave edin.
Kıvırcığı, salatalık turşusunu ve reyhan otunun yapraklarını alıp ince ince doğrayın, bunları da patateslere ekleyin.
Mısır, baharatlar, tuz, limon ve yağını katın, üzerine biraz da nar ekşisi gezdirip karıştırın. AFİYET OLSUN:)

24 Ekim 2009 Cumartesi

AÇMA


MALZEMELER
1 paket yaş maya
1 su br. ılık su
1 su br. ılık süt (su ve süt elinizin dayanabileceği kadar sıcaklıkta olmalı)
1,5 çay br. toz şeker
2 tatlı kş. tuz
3,5 çay br. sıvı yağ
2 yumurta beyazı

ÜZERİNE
2 yumurta sarısı
Susam, çörekotu

YAPILIŞI
Hamur malzemelerini yoğurup, hamuru mayalanmaya bırakın. Mayalandırma işini güneş alan bir pencerenin önünde, kaloriferin önünde ya da varsa fırınınızın yoğurt mayalama ayarında da yapabilirsiniz.(Hamurun kıvamı yumuşak olmalı, elinize yapışsın ve elinizden kolayca ayrılabilsin.)
Hamurunuz kabarıp iyice mayalandıktan sonra hamurdan limon büyüklüğünde bir parça koparın. Elinizde rulo haline getirdikten sonra iki ucundan tutun ve zıt yönlere doğru çevirin. Burma şeklini alan bu parçanın iki ucunu birleştirin. Bu şekilde bütün hamurunuzu şekillendirip tepsiye dizin, üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpin. 180 derece fırında pişirin. AFİYET OLSUN:)

22 Ekim 2009 Perşembe

ÇİKOLATALI PASTA


MALZEMELER
1 adet sade pasta keki
1 paket sade krem şanti
1 paket kakaolu krem şanti
1 su br. süt
1 adet sütlü çikolata

ARA KATI İÇİN KREMA
1 yumurta
2 çorba kş. kakao
1,5 su br. süt
1,5 çorba kş. un
3,5 çorba kş. şeker
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi

YAPILIŞI
Sade ve kakaolu krem şantileri ayrı yerlerde 1'er çay br. süt ile çırpın.Katı kıvam alması için buzdolabında bekletin.
Ara kat krema için malzemeleri karıştırıp ateşe koyun, un çorbası koyuluğuna gelinceye kadar kaynatın. (fazla kaynatırsanız kokusu ve lezzeti gider.) Ateşten alıp vanilya ve limon kabuğu rendesi ilave edin, kabuk tutmaması için arada karıştırın. Soğuduktan sonra pasta kekinin alt katını 2-3 çorba kaşığı süt gezdirerek ıslayın. Kremayı üzerine yayın. Kekin diğer katının iç kısmını da süt ile ıslayın üzerine kapayın.
Sade krem şanti ile kekin üzerini ve kenarlarını kaplayın.
Pasta şırıngası yardımıyla üzerini kakaolu kren şanti ile süsleyip, açık kalan kısımlarına çikolatayı rendeleyerek yayın. Buzdolabında 1 saat bekletin. AFİYET OLSUN:)

14 Ekim 2009 Çarşamba

KUŞBURNU MARMELADI

Ümmühan’ım dönüşün muhteşem oldu gerçekten :) Bilirsin kışlık hazırlamanın bu aralar tam vakti. Ev hanımları tarafından tarhana, salça, nişasta, turşu, erişte, konserveler yapılmıştır muhakkak. Annem de onlara dahil. Mümkün olduğunca ona yardım ediyor ve nasıl yapıldığını öğreniyorum.
Ramazan bayramında köydeydik. Yol boylarında bazı tesislerde yöresel ürünler pazarı var. Oralarda bölgeye ait ürünler satılıyor.  Biz de köyde annem ve yengemle beraber kuşburnu, alıç gibi kırlarda yetişen bitkilerden topladık. Kırlarda yetişen bu meyvelerin şifası olduğu söyleniyor. Köyümüzün çevresinde hayli yetişen bu bitkilerin tanımayanlar için resmini sizlerle paylaşmak istedim.



Alıç’ı ipe dizerler. Aynı dolmalık biber ve patlıcan kurusu gibi. O durdukça da olgunlaşır ve rengi bazılarında sararır, bazılarında da kızıllaşır. İpte dizili haliyle satışa da sunulur. Tadı ise güzeldir.


Kuşburnunu toplamak epey zahmetlidir. Dikenli bir bitkidir. Eldiven toplarken epey iş görmektedir. Kuşburnu marmeladını annem çok güzel yapar. Tarifini kısaca şöyle anlatabilirim. İlk önce kuşburnuların uç kısımlarını bıçakla ayıklarsınız. Sonra yıkayıp tencereye alır kaynatırsınız. Ezilecek kadar yumuşadıkça kenara alıp soğumasına yakın süzgeçten geçirirsiniz. Sonra un eleğine benzer incelikte başka bir süzgeçten tekrar geçirirsiniz. Tencereye alır içine tat verecek şekilde toz şeker atıp tekrar kaynatırsınız. Sıcakken kavanozlara alıp sıkıca kapatırsınız. Afiyet olsun…


9 Ekim 2009 Cuma

KIŞA HAZIRLIK, BUZLUKTA DOMATES


Kışın o yaz aylarında yediğimiz mis gibi domateslerden canı çekmeyeniniz var mı Allah aşkına? Şimdilerde pazarlarda yaz kış her türlü sebze ve meyveyi bulabiliyor insan ama mevsimindeki tat olmuyor maalesef. Zaten doğal ortamda yetişmeyen bu sebze ve meyveleri satın almamak da en doğrusu. Çünkü bu ürünler hormonlarla ve tarım ilaçlarıyla yetiştiriliyor, çabuk bozulmasın diye de erkenden toplanıp pazarlara geliyormuş. Sağlıksız olduğu kadar da pahalı üstelik.
Eskiden annelerimiz yazın tattığımız o lezzeti kışın da bulabilmek için konserveler yaparlardı. O da zahmetli bir iş tabi. Bir de konservelerinizin tutmama riski var.
Eğer siz de benim gibi çalışan bir bayansanız ve konserveyle uğraşacak vaktim yok diyorsanız sıkı durun işte size müthiş bir domates saklama yöntemi. Ev hanımları siz de deneyebilirsiniz :) Hem ucuz hem de pratik.


MALZEMELER
Domates
Buzdalabı poşeti

YAPILIŞI
Yazın pazardan aldığınız miss gibi domateslerinizi iyice yıkayıp süzdürün.
Buzdolabı poşetlerine tek sıra halinde doldurup, poşetin ağzını içinde hava kalmayacak şekilde sıkıca bağlayarak buzluğunuza atın.
Kışın yemeklerinizde kullanmak üzere buzluktan çıkardığınız 1 adet domatesi sudan geçirin, kabukları elinizle muz gibi soyup 1 dk. sonra dilimleyerek yemeğinize katabilirsiniz. AFİYET OLSUN:)

KIYMALI BİBER DOLMASI



MALZEMELER
20 adet küçük boy dolmalık biber
1,5 su br. pirinç
150 gr. kıyma
1 adet domates
1 orta boy soğan
Yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kş. pul biber
1 çay kş.  acıka baharatı
1 çay kş. fesleğen
1 çay kş. nane
1 çay kş. kimyon
1 yemek kş. biber salçası
Yarım yemek kş. domates salçası
Sıvı yağ
Tuz


YAPILIŞI
Biberlerin içini ayıklayıp yıkayın bir kenarda süzülmeye bırakın.
Kıymayı az yağda kavurun.
Dolmanızın içi için soğanı ince ince kıyın, üzerine pirinç , kıyma, maydanoz , salça ve baharatları da ekleyip biraz yağ gezdirin, karıştırın.
Dolmalık biberlerinizin içini ağzından 1 parmak altına gelecek şekilde doldurun. Üzerine domates dilimi koyun, tencereye dizin.
Tencereye 3 su br. su ilave edin, kısık ateşte pirinç yumuşayana kadar pişirin. AFİYET OLSUN:)

7 Ekim 2009 Çarşamba

TÜRLÜ



MALZEMELER
  • 1 adet patlıcan
  • 1 adet kabak
  • 1 adet patates
  • 5 adet sivri biber
  • 2 adet domates
  • 1 adet soğan
  • 1/2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • Tuz, sıvı yağ
YAPILIŞI
Tencereye patatesi, kabağı, ve patlıcanı irice küp şeklinde doğrayın. Soğanı, biberleri, domatesleri ince ince doğrayıp, salçayı da ekleyin. Üzerine sıvı yağ ve yarım çay br. kadar su gezdirin, kısık ateşte 5 dk. arada karıştırarak kavurun.
Sebzelerinizi kavurma işi bittikten sonra tuz ve şekeri katın. Sebzelerin üzerini örtecek kadar su ekleyip karıştırın. (Yemek pişene kadar bir daha karıştırmayın.) Orta ateşte patatesler yumuşayana kadar pişirin. AFİYET OLSUN:)


BROKOLİ SALATASI

Uzun zamandan beri yeni tarifler ekleyemedim. Bunun tek suçlusu ailemizin yeni üyesi biricik oğlumuz Selim :) Suçlu diyorum ama şu küçük, masum, sevimli şeyi suçlamaya gönül el vermiyor.
Gidişim sessiz ama dönüşüm muhteşem oldu diyerek yeni tarifim brokoli salatası ile sezonu açıyorum, herkese afiyet olsun, Allah ağzınızın tadını bozmasın...

MALZEMELER
500 gr. brokoli
1 adet havuç
1 adet salatalık

SOS İÇİN
4 kaşık yoğurt
4 kaşık mayonez
2 diş sarımsak
Biraz zeytinyağı
1 limon suyu
1 çay kaşığı nane
Tuz
YAPILIŞI
Brokoliyi doğrayıp suda haşlayın, servis tabağının kenarlarına dizin.
Havucu ve salatalığı rendeleyin, brokolilerin ortasına yerleştirin.
Sos malzemelerini karıştırıp salatanızın üzerine gezdirin. AFİYET OLSUN:)