23 Şubat 2009 Pazartesi

KALBURA BASTI



MALZEMELER
  • 1 su br. sıvı yağ
  • 2 yemek kş. yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 fiske tuz
  • Aldığı kadar un

ŞERBETİ İÇİN

  • 3 su br. şeker
  • 3 su br. su

YAPILIŞI

Öncelikle suyu ve şekeri karıştırın, kaynamaya başladıktan sonra 10 dk. tutun ve ocaktan alın.

Hamur malzemelerini kulak memesi kıvamında yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elinizle şekillendirin, üzerine çatalın sırtını sürterek çizik atın.

190 derece önceden ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişirin. Fırından çıkar çıkmaz şerbeti üzerine dökün. Şerbet soğuk tatlı sıcak olacak. AFİYET OLSUN:)

ISPANAK YEMEĞİ



MALZEMELER
  • 1 kg. ıspanak
  • Yarım çay br. pirinç
  • 1 çorba kş. salça
  • 1 adet ince kıyılmış soğan
  • 1 adet rendelenmiş havuç
  • 1,5 tatlı kş. tuz
  • 2,5 su br. sıcak su

YAPILIŞI

Ispanakları güzelce ayıklayıp yıkayın, doğrayın.(Bence işin en zahmetli kısmı burası işte:) Soğanı, havucu ve salçayı yağda kavurun. Üzerine ıspanakları ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp arada karıştırarak ıspanaklar sinene kadar pişirin. (Ben bu aşamadan sonra ıspanaktan 1 kase kadar, börek içi olarak kullanmak için ayırdım. Ispanakların tamamını yemek için kullanacaksanız suyunu bir miktar arttırabilirsiniz.)

Sararan ıspanaklarınıza tuzunu, suyunu katıp karıştırın. Üzerine yıkamış olduğunuz pirinci elinizle serpiştirin. Bundan sonra artık ıspanağı karıştırmadan, pirinçler pişene kadar orta ateşte pişirin. AFİYET OLSUN:)

19 Şubat 2009 Perşembe

İSKENDER




MALZEMELER
  • Yarım kg. dana eti
  • Tuz
  • 1 tatlı kş. kekik
  • 1 çay kş. pul biber
  • 1 adet orta boy soğan
  • Salça
  • 4-5 dilim ekmek

SOS İÇİN

  • 1 çay br. sıcak su
  • 1 tatlı kş. salça
  • 1 çay br. domates suyu
  • 1 çay kş. fesleğen
  • 1 tutam tuz
  • Yarım çay kş. şeker

YAPILIŞI

Eti döner inceliğinde doğrayın. Teflon tencereye biraz yağ döküp kızdırın, doğradığınız etleri ilave edin, et suyunu salıp çektikten sonra tuzunu ve baharatlarını ilave edin, kısık ateşte arada karıştırarak iyice pişirdikten sonra ateşten alın.

Soğanı ince ince söğüş doğrayın. Az yağda kavurun. Kavururken çorba kaşığının ucuyla biraz da salça ekleyin. Kavrulan soğanları da ete ilave edip karıştırın.

Ekmekleri küp küp doğrayın, 150 derece fırında hafif kuruyana kadar bekletin.

Sos için sıcak suya salça, domates suyu, fesleğen, şeker ve tuzu ilave edip salçası eriyene kadar pişirin.

Servis tabağına fırından çıkardığınız ekmeklerden, üzerine de etten yerleştirin. Hazırladığınız sostan da 2-3 kaşık etin üzerine gezdirin. Pilav ve patates kızartması ile servis yapın. AFİYET OLSUN:)


HURMALI KURABİYE



Kuran'da pek çok ayette bahsi geçen, cennet nimetleri arasında "eşsiz-hurma" (Rahman Suresi, 68) ifadesiyle nitelendirilen hurmanın ne de çok faydası varmış ben de daha yeni öğrendim. Şüphesiz Allah’ın yarattığı her nimetin vücudumuz için sonsuz faydası vardır da biz pek araştırmıyoruz bunları sanırım.
Hurmanın bazı faydalarını sizlerle de paylaşmak istedim;
**Sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, fosfat gibi mineralleri de barındırmakla birlikte, düzenli yenilmesi halinde, kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır.
**İçerdiği demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini kontrol eder ve bu da hamilelikte kansızlığın engellenmesini ve bebeğin gelişimi için hayati önem taşıyan kandaki alyuvarlar dengesinin uygun hale gelmesini sağlar.
**Hurmada bulunan kalsiyum ve fosfat ise, iskelet oluşumu ve vücudun kemik yapısının dengelenmesi için çok önemli elementlerdir. Hurma, içerdiği bol fosfor ve kalsiyum ile kemik zayıflığına karşı bünyeyi korur ve bu hastalıkların azaltılmasına yardım eder.
**Hurmada, hamilelikte kadınların alması gereken bir B vitamini olan folik asit de bulunmaktadır. Folik asit (B9), vücutta yeni kan hücresi yapımında, vücudun yapı taşı olan amino asitlerin yapımında ve hücrelerin yenilenmesinde önemli görevler üstlenen bir vitamindir. Bu yüzden hamilelikte folik asit ihtiyacı belirgin şekilde artar ve günlük ihtiyaç iki katına çıkar.
**Şeker oranı yüksek olmasına rağmen kilo aldırmayan bir yapıya sahiptir. Özellikle suda çözünebilir lif içeriğinin yüksek olması, sindirim sistemi rahatsızlıklarını (kabızlık, gaz vb) önlemeye ve gidermeye yardımcı olur.


Bu kadar faydası olan bir meyvenin kurabiyesi bile oluyor. Tarifi kankimden aldım, değişik ve güzel bir tat, bakalım siz beğenecek misiniz?
MALZEMELER
1 paket margarin
4 yemek kaşığı pudra şekeri
1 su br. yoğurt
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

İÇ MALZEMESİ
250 gr. hurma
1 tatlı kaşığı tarçın
İri kıyılmış fındık

YAPILIŞI
Hamur malzemelerini karıştırıp, kulak memesi yumuşaklığında yoğurun.
İçi için hurmaların çekirdeklerini çıkarıp küçük küçük doğrayın, tarçın ve fındıkla karıştırın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın, elinizde açıp hazırladığınız içten ortasına koyun ve yuvarlayıp tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pembeleşene kadar pişirin. Biraz soğuduktan sonra pudra şekerine bulayın. AFİYET OLSUN:)

15 Şubat 2009 Pazar

PORTAKAL REÇELİ

MALZEMELER
  • 3 kg portakal
  • 11 su br. su
  • 5 su br. şeker
  • 2 adet portakal suyu
  • 2 adet limon suyu
  • 3 adet karanfil

YAPILIŞI

Portakalların üzerini rendenin ince tarafı ile hafifçe rendeleyin. (Böylece kabuğunun acısını çıkarmış oluyoruz.) Sonra portakalın kabuklarını elma gibi beyazını çok almadan soyun, ince ince dilimleyin. Bir tencerede üzerine şeker, su ve portakal suyunu ekleyerek pişirmeye başlayın. Kıvam almaya yakın karanfili ve limon suyunu da ekleyin, arada üzerinde biriken köpükleri kevgir yardımı ile toplayın.

Reçelinizin kıvama geldiğini şöyle anlayabilirsiniz; Porselen bir tabağa reçelden bir damla damlattığınızda sulu bir şekilde dağılmıyorsa reçeliniz kıvama geldi demektir.

Tencereyi ateşten alın, biraz soğuduktan sonra kavonozlara boşaltın. AFİYET OLSUN:)

TARÇINLI KALP KURABİYE


MALZEMELER
  • 1 paket margarin
  • 1 çay br. yoğurt
  • 1 kahve fincanı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un

ÜZERİNE

  • 1 paket pudra şekeri (1 fincanını hamura katıyoruz)
  • 2-3 çorba kş. tarçın

YAPILIŞI

Malzemeleri karıştırılıp yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamuru 1 cm kalınlığında merdane yardımıyla açıp kalıpla kesin. Tepsiye dizip 180 derece ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişririn. Kurabiyeler biraz soğuyunca pudra şekeri ve tarçını karıştırın. Kurabiyelerinizi bu karışıma bulayın. AFİYET OLSUN:)